NAV-Figyelő, 9. hét: 10% alatti jegybanki alapkamat, vámeljárást érintő változások


A NAV közleményében tájékoztatja az adózókat, hogy 2024. március 1-jén az Uniós Vámkódexben előírt elektronikus rendszerek kifejlesztésére és telepítésére vonatkozó munkaprogram újabb mérföldkőhöz érkezett, változik az alapkamat. További részletek a NAV-figyelő eheti számában.

Ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának február 27-i döntése alapján 2024. február 28-i hatállyal a jegybanki alapkamat 10,00%-ról 100 bázisponttal csökkent, így annak mértékét a testület 9%-ban határozta meg.

Az adóhatóság kiemeli, hogy a honlapján elérhető kalkulátorokat ennek megfelelően frissítette.

Üzemszünet március 3-án, vasárnap – EFO bejelentések

Karbantartás miatt 2024. március 3-án, vasárnap a NAV egyes szolgáltatásai nem voltak elérhetők, erre tekintettel az adóhatóság arról tájékoztatja az egyszerűsített foglalkoztatásban érintett adózókat, hogy a 2024. március 3-ai kezdetű, egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések az „Igazolási kérelemmel benyújtott bejelentés” nyilatkozat jelölésével (23. pótlap 6. rovat) 2024. március 4-én (hétfő) éjfélig utólagosan benyújthatók.

Vám – március 1-jével papírmentes T2L és T2L/F igazolásokkal indul a PoUS

A NAV közleményében tájékoztatja az adózókat, hogy 2024. március 1-jén az Uniós Vámkódexben előírt elektronikus rendszerek kifejlesztésére és telepítésére vonatkozó munkaprogram újabb mérföldkőhöz érkezett: az Európai Bizottság elindítja a T2L- és T2L/F-igazolások tárolására, kezelésére és visszakeresésére szolgáló új transzeurópai rendszert, a PoUS-t (Proof of Union Status).

Fontos, hogy a PoUS-rendszer indulásával az igazolások kérelmezésének menete megváltozott: a vámhatóság a T2L és T2L/F igazolások záradékolását vagy nyilvántartásba vételét papíralapon már nem, kizárólag a PoUS-rendszerbe rögzített kérelmek alapján, elektronikusan végezheti el.

Szintén változott az igazolások felhasználása: a PoUS-rendszerben elektronikusan nyilvántartásba vett igazolásokhoz tartozó áruk érkezése esetén a PoUS-rendszerben rögzíthető a vám elé állításról szóló értesítés. Az értesítés alapján a vámhatóság szintén a PoUS-rendszerben dönt az igazolás felhasználásáról. Természetesen, a papíralapon kiállított igazolások érvényességi időn belül továbbra is felhasználhatók.

A PoUS-rendszer biztosítja mind a vámhatóság, mind a kérelmező számára a T2L és T2L/F igazolások teljes életciklusának és aktuális állapotának nyomon követését a kérelem tervezetének elkészítésétől egészen az igazolás felhasználásáig. Az igazolás nyilvántartásba vételére, vagy felhasználására vonatkozó kérelemmel kapcsolatos döntéseiről (nyilvántartásba vétel, felhasználás, okmánybekérés) a vámhatóság szintén a PoUS-rendszerben tudja értesíteni a kérelmezőt.

Az Európai Bizottság más transzeurópai rendszereihez hasonlóan (mint a CDMS, a REX vagy az INF) a PoUS-rendszer is a Gazdálkodói Portálon (https://customs.ec.europa.eu/gtp/) érhető el az UUM&DS felhasználó és jogosultságkezelő eszköz segítségével. Ha a PoUS-rendszert vámjogi képviselő kezeli, akkor azt az UJEGYKE-adatlap 2024. március 1-jétől érvényes verziójában, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kell bejelenteni.

A PoUS-rendszer grafikus felülete intuitív, a kérelmek rögzítését számos felugró magyarázat könnyíti meg, ezért az Európai Bizottság külön felhasználói útmutatót nem biztosít hozzá.

A PoUS-rendszer saját felületén jelzi a rögzítés sikerességét, amely az igazolás záradékolását eredményezi. Ebből a kérelmezőnek kötelezettség nem származik, az igazolás annak érvényességi idején belül szükség szerint felhasználható. A sikertelen bejelentés okait a rendszer közli a felhasználóval.

A Gazdálkodói Portál elérhetőségét az Európai Bizottság folyamatosan biztosítja, ezért nincs elérhetetlenség esetére vonatkozó üzemszüneti eljárás.

A NAV-figyelőben a fentieken túl IDE kattintva olvashatnak a legfrissebb adótraffipax-információkról, a megújuló NAV füzetekről és a vármegyebérletekről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.