NAV: idén nem lesz meg Matolcsy 40 milliárdja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben az évben már egészen biztosan nem szed be az adóhatóság 40 milliárd forintnyi plusz áfát az ellenőrzésekkel – így fordították le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlését a Világgazdaságnál.

A lap azt kérdezte: hol tartanak az ellenőrzések, hány cégnél jártak és mennyi bevétel várható az eddigiek alapján. Az adóhatóság azt írta, hogy az ellenőrzéseket főszabály szerint 90 napon belül kell lezárniuk, amely a legnagyobb adózók esetében 120 nap, illetve indokolt esetben meghosszabbítható. Vagyis – a NAV szerint – a feltett kérdések „korainak tűnnek”, azokra még nem áll módjában válaszolniuk.

Emlékeztetőül: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember elején Lovasberényben jelentette be, hogy áfaügyi „hamisságok” révén 600 milliárd forint adó nem folyik be, és a NAV a „hatékonyabb adóbeszedésre való átállás keretében vállalta, hogy 40 milliárd forint többletáfát szed be idén”.

A 90 napos határidővel az azonnal elrendelt ellenőrzések is december első felében zárulnának le. Azt is írja a NAV, hogy a 40 milliárd plusz bevételt csak úgy tudják teljesíteni, hogy munkaerőt csoportosítanak át illetve a hatékonyságot fokozzák – nem csak az ellenőrzés, hanem a végrehajtás során is.

A hatóság válasza egybecseng azzal, amit az adóhatóság ügyeit ismerő forrásaink állítanak, vagyis hogy a NAV eleve nem ellenőrzésekkel gondolta beszedni a plusz pénzt, hanem a behajtás szigorításával. Ennek eszköze lehet a kisebb értékhatárra is elrendelt, esetlegesen azonnali inkasszó, a visszaigényelt ÁFA lehetőségek szerinti visszatartása, gyorsabb árverezések.

Forrás: Nol.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?