Negyedmilliárd forint értékű hamis árut foglaltak le Nagykanizsán


Megközelíti a 250 millió forintot azoknak a hamis márkajelzésű játékoknak, táskáknak és informatikai eszközöknek az értéke, amelyeket Nagykanizsán foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte a NAV csütörtökön.

A közlemény szerint a pénzügyőrök egy Nagykanizsán vámeljárást kezdeményező gazdálkodóra figyeltek fel, aki bejelentett, a Távol-Keletről érkező áruk vámellenőrzését kérte.

A szállítmányokban elrejtve több mint négyezer, a valódi termékek karaktereire megtévesztésig hasonlító műanyag játékfigurát, több mint 1400 feliratos női táskát, valamint ötezernél is több, hamis márkanévvel ellátott okosórát, fülhallgatót és csatlakozókábelt találtak.

A jogtulajdonos megerősítette, hogy a szállítmányokban talált termékek hamisítványok, és kérte azok megsemmisítését. A hamisítványokkal okozott vagyoni hátrány megközelíti a 250 millió forintot.

A NAV arra is kitért, hogy a vámeljárásai során különös figyelmet fordít a hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozására a lakosság biztonságának fenntartása, valamint Magyarország és az Európai Unió gazdaságának védelme céljából. Ezek az áruk általában nem felelnek meg a biztonsági és fogyasztóvédelmi követelményeknek, és az eredeti termékeknél jóval rosszabb minőségűek, ezért veszélyesek lehetnek a gyermekek és a felnőttek egészségére, biztonságára.

Az ismeretlen forrásból származó, silány minőségű hamisítványok olyan veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek komoly egészségkárosodást okoznak. Mindezeken túl a hamisítványok forgalomba hozatala a legális kereskedelmet is károsítja, hátrányt okozva a tisztességes kereskedőknek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.