Nem adózhat fordítottan a cukor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság elutasította a magyar kormány kérését; az indok még nem ismert – írja hétfői számában a Napi Gazdaság.


Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság a cukor fordított adóztatásának ügyében − értesült a Napi Gazdaság. A kormány novemberben kérelmezte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését, mert a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya: 130-140 ezer tonnára tehető a fiktív export, ami után az elcsalt áfa akár a tízmilliárd forintot is meghaladhatja éves szinten.

Azt egyelőre nem tudni, milyen hivatkozással utasította el Brüsszel a magyar kérelmet. Legutóbb márciusban hozott hasonló döntést a testület, akkor a disznóhúst és a takarmánynövényeket érintő kérelem bukott el. Az akkori indoklás szerint azért nem kapta meg a szabályozás a zöld jelzést, mert a fordított áfafizetést csak nagyon indokolt esetben lehet engedélyezni, nagyon speciális és szűkre szabott területen, s csak akkor, ha nincs más lehetőség sem a törvénykezésben, sem az ellenőrzésben.

Németország, Franciaország és Ausztria tavaly decemberben kapott elutasító határozatot a gáz- és energiaértékesítésben kért fordított adóztatásra, Franciaország pedig a telekommunikációs szolgáltatásban sem kapott erre lehetőséget. Romániának idén tavasszal nem sikerült meghosszabbítania a gabonaértékesítésre már több éve sikeresen alkalmazott fordított áfázást.

További részleteket itt talál.Kapcsolódó cikkek

2022. január 27.

Hat lehetőség, amellyel szja-t spórolhat

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. A teljesség igénye nélkül személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. Fontos azonban, hogy a kedvezmények nem automatikusak, hanem igényelni kell ezeket az adóelőleg-nyilatkozaton, méghozzá minél előbb, célszerűen még januárban, hogy a bérszámfejtés ezeket már az első SZJA-előleg levonásakor figyelembe vehesse. Ha a munkavállaló nem gondol ezekre, érdemes a munkáltatónak felhívnia rá a figyelmét, mert jelentős összegekről van szó. A BDO Magyarország szakértői összegyűjtötték, hogy milyen adóalap-kedvezmények érvényesíthetőek a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó összegének megállapítása során. Természetesen az esetek egy részében a jogosultságot is igazolni kell.

2022. január 27.

Árukészlet értékesítése magánszemélyként

Adott egy volt egyéni vállalkozó, aki ruhaüzletét elévülési időn túl (2007-ben) megszüntette, a megszűnés során pedig magánszemélyként hozzájutott a maradék árukészlethez. Most úgy döntött, hogy megválna ezen készlettől, magánszemélyként értékesítené. A kapott bevételből (ruha ára plusz postaköltség) a vélelmezett bekerülési költség levonásával (a 75 százalékos szabály alapján) határozná meg a jövedelmet. Ezen kalkulált nyereség után befizeti a 15 százalék szja-t. A kérdésünk az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Az Adó szaklap válasza.