Nem érdemes késni az szja-bevallással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózók nem sietnek az szja-bevallások benyújtásával: május 13-ig a várt bevallások kevesebb mint fele érkezett meg. A késésért legfeljebb 200 ezer forintos bírságot szabhat ki a NAV, de ez nem jellemző. Jó tanácsok az utolsó percekben.


Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az MTI-nek elmondta, a május 13-i adatok szerint összesen 1 960 724 személyi jövedelemadó bevallás érkezett. Ebből teljes adattartalmú bevallást 915 797, csökkentett adattartalmút 963 590, az új egyoldalas, úgynevezett söralátét adónyilatkozatot 14 063 adózó nyújtott be. Az állami adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatai alapján 255 971 egyszerűsített adóbevallást készített el, ebből 67 274 adózótól érkezett vissza a jóváhagyott bevallás.

A korábbi évek statisztikai adatai alapján a 2011-es adóévről mintegy 4,5 millió magánszemélynek kell elszámolnia személyi jövedelemadójáról. Tavaly 4,6 millió szja-bevallást nyújtottak be. Ebből mintegy 600 ezret a munkáltatók, akik egyébként még ráérnek, hiszen az ő határidejük június 12., míg a magánszemélyeknek május 21-én éjfélig kell bevallani és befizetni az adót.

Az eddig beérkezett bevallásokat a legtöbben – 1 030 867 fő – a bevalláskitöltő program segítségével készítették el, és kinyomtatás után postai úton küldték be, 527 035 fő a bevalláskitöltő programmal készítette el, és az interneten keresztül, elektronikus formában küldte be, míg 402 822 fő nyomdai úton előállított, papíralapú bevalláson teljesítette bevallási kötelezettségét.

Visszautalás: tartják a határidőt

A már benyújtott és feldolgozott bevallások alapján május 13-ig összesen 33 milliárd forint személyi jövedelemadót utalt vissza a NAV a magánszemélyeknek, míg a különböző pénztáraknak a rendelkező nyilatkozatok alapján további 3,6 milliárd forintot. Tavaly ugyanezen időpontig az adózóknak 51,7 milliárd forintot, a kasszáknak 6,8 milliárd forintot utalt át a NAV.

A 30 napos határidőt tartani tudta az adóhatóság. A NAV minden esetben megvizsgálja, hogy a kiutalási igény jogos-e, s ha eltérést tapasztal, vagyis adatai alapján nem járna vissza pénz, behívják az adózót, és egyeztetnek vele. Eltérés olyan esetben fordulhat elő, amikor például valaki elfelejt feltüntetni a bevallásában valamilyen – osztalék- vagy egyéb – jövedelmet. Ha a kifizető adatot szolgáltatott, ez elég hamar kiderül – mondta Linczmayer Szilvia.

A késésért 200 ezres bírság járhat

A bevallási határidőt célszerű betartani, mert késedelem esetén legfeljebb 200 ezer, hibás bevallás esetén legfeljebb 20 ezer forintos bírságot szabhat ki az adóhatóság. A szóvivő hangsúlyozta: ezek maximum értékek. Nem arról van szó, hogy ha valaki késik három napot, rögtön számíthat egy 200 ezres bírsághatározatra. Az sem jellemző, hogy ha az adózó elront valamit a bevallásában, automatikusan kiszabja a bírságot a NAV. Sőt, az esetek mintegy 80 százalékában maga az adóhatóság javítja ki a bevallásban a hibát – ha valaki például elfelejtett két jövedelmet összeadni vagy rossz sorba írt valamit -, majd értesíti a magánszemélyt a javításról – mondta Linczmayer Szilvia. Úgy fogalmazott, ha valaki nem ért egyet a javítással, jelentkezhet az adóhatóságnál, és közösen kiókumulálják a helyes megoldást. Az adózónak egyébként csak abban az esetben kell személyesen megjelennie, ha a hiba személyes közreműködése nélkül nem javítható.

A május 13-ig benyújtott szja-bevallások 25,2 százaléka bizonyult hibásnak. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a magánszemélyek a munkáltató/kifizető által levont adóelőleget nem a bevallás megfelelő sorában tüntették fel. Számos esetben előfordul az is, hogy a magánszemélyek nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ez nem minősül hibának, célszerű azonban figyelni rá, mert az adózó utóbb külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha bevallásán akaratát jelezné. A papíralapon benyújtott bevallások főlapjáról sokszor hiányzik az adózó aláírása. Gyakori az adóazonosító szám hiánya is, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan a kitöltése.

Kérhető halasztás

Amennyiben valaki önhibáján kívül nem tudja benyújtani május 21-ig a bevallását, késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki. Nagyon sokan el szokták felejteni, hogy ebben az esetben nemcsak az igazolási kérelmet kell benyújtani, hanem magát a bevallást is – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Azok a magánszemélyek, akiknek az szja-fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot, ám egy összegben nem tudják teljesíteni, a bevalláson feltüntetve idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Fontos változás azonban, hogy az idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

Az szja-bevallásról mindent megtudhat itt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.