Nem érdemes késni az szja-bevallással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózók nem sietnek az szja-bevallások benyújtásával: május 13-ig a várt bevallások kevesebb mint fele érkezett meg. A késésért legfeljebb 200 ezer forintos bírságot szabhat ki a NAV, de ez nem jellemző. Jó tanácsok az utolsó percekben.


Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az MTI-nek elmondta, a május 13-i adatok szerint összesen 1 960 724 személyi jövedelemadó bevallás érkezett. Ebből teljes adattartalmú bevallást 915 797, csökkentett adattartalmút 963 590, az új egyoldalas, úgynevezett söralátét adónyilatkozatot 14 063 adózó nyújtott be. Az állami adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatai alapján 255 971 egyszerűsített adóbevallást készített el, ebből 67 274 adózótól érkezett vissza a jóváhagyott bevallás.

A korábbi évek statisztikai adatai alapján a 2011-es adóévről mintegy 4,5 millió magánszemélynek kell elszámolnia személyi jövedelemadójáról. Tavaly 4,6 millió szja-bevallást nyújtottak be. Ebből mintegy 600 ezret a munkáltatók, akik egyébként még ráérnek, hiszen az ő határidejük június 12., míg a magánszemélyeknek május 21-én éjfélig kell bevallani és befizetni az adót.

Az eddig beérkezett bevallásokat a legtöbben – 1 030 867 fő – a bevalláskitöltő program segítségével készítették el, és kinyomtatás után postai úton küldték be, 527 035 fő a bevalláskitöltő programmal készítette el, és az interneten keresztül, elektronikus formában küldte be, míg 402 822 fő nyomdai úton előállított, papíralapú bevalláson teljesítette bevallási kötelezettségét.

Visszautalás: tartják a határidőt

A már benyújtott és feldolgozott bevallások alapján május 13-ig összesen 33 milliárd forint személyi jövedelemadót utalt vissza a NAV a magánszemélyeknek, míg a különböző pénztáraknak a rendelkező nyilatkozatok alapján további 3,6 milliárd forintot. Tavaly ugyanezen időpontig az adózóknak 51,7 milliárd forintot, a kasszáknak 6,8 milliárd forintot utalt át a NAV.

A 30 napos határidőt tartani tudta az adóhatóság. A NAV minden esetben megvizsgálja, hogy a kiutalási igény jogos-e, s ha eltérést tapasztal, vagyis adatai alapján nem járna vissza pénz, behívják az adózót, és egyeztetnek vele. Eltérés olyan esetben fordulhat elő, amikor például valaki elfelejt feltüntetni a bevallásában valamilyen – osztalék- vagy egyéb – jövedelmet. Ha a kifizető adatot szolgáltatott, ez elég hamar kiderül – mondta Linczmayer Szilvia.

A késésért 200 ezres bírság járhat

A bevallási határidőt célszerű betartani, mert késedelem esetén legfeljebb 200 ezer, hibás bevallás esetén legfeljebb 20 ezer forintos bírságot szabhat ki az adóhatóság. A szóvivő hangsúlyozta: ezek maximum értékek. Nem arról van szó, hogy ha valaki késik három napot, rögtön számíthat egy 200 ezres bírsághatározatra. Az sem jellemző, hogy ha az adózó elront valamit a bevallásában, automatikusan kiszabja a bírságot a NAV. Sőt, az esetek mintegy 80 százalékában maga az adóhatóság javítja ki a bevallásban a hibát – ha valaki például elfelejtett két jövedelmet összeadni vagy rossz sorba írt valamit -, majd értesíti a magánszemélyt a javításról – mondta Linczmayer Szilvia. Úgy fogalmazott, ha valaki nem ért egyet a javítással, jelentkezhet az adóhatóságnál, és közösen kiókumulálják a helyes megoldást. Az adózónak egyébként csak abban az esetben kell személyesen megjelennie, ha a hiba személyes közreműködése nélkül nem javítható.

A május 13-ig benyújtott szja-bevallások 25,2 százaléka bizonyult hibásnak. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a magánszemélyek a munkáltató/kifizető által levont adóelőleget nem a bevallás megfelelő sorában tüntették fel. Számos esetben előfordul az is, hogy a magánszemélyek nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ez nem minősül hibának, célszerű azonban figyelni rá, mert az adózó utóbb külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha bevallásán akaratát jelezné. A papíralapon benyújtott bevallások főlapjáról sokszor hiányzik az adózó aláírása. Gyakori az adóazonosító szám hiánya is, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan a kitöltése.

Kérhető halasztás

Amennyiben valaki önhibáján kívül nem tudja benyújtani május 21-ig a bevallását, késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki. Nagyon sokan el szokták felejteni, hogy ebben az esetben nemcsak az igazolási kérelmet kell benyújtani, hanem magát a bevallást is – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Azok a magánszemélyek, akiknek az szja-fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot, ám egy összegben nem tudják teljesíteni, a bevalláson feltüntetve idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Fontos változás azonban, hogy az idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

Az szja-bevallásról mindent megtudhat itt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

Megnevezte köztársasági elnöki jelöltjét a Fidesz-KDNP

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis Máté közölte azt is, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének.

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.