Nem megy a nyugtaadás Debrecenben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagybani piacon a távozókat is megállították a revizorok.


Az ismételt ellenőrzések ellenére a nagybani piacokon a nagykereskedők jellemzően bizonylat nélkül értékesítik termékeiket, sőt az árut beszerző kiskereskedők is ezt a gyakorlatot folytatják – közölte Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense. A NAV revizorai és pénzügyőrei zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó társaságok körében folytattak ellenőrzést a közelmúltban, a debreceni nagybani piacon.

A közlemény szerint a kéthetes rendszerességgel megtartott ellenőrzésekben – amelyben több mint egy tucat adózó akadt fenn a rostán – a NAV adó- és vámszakmai revizorai mellett több érintett hatóság munkatársa is részt vett.

A vizsgálatsorozat egy váncsodi székhelyű kft.-nél indult, amely nagy mennyiségben szerez be primőr árut külföldről, leggyakrabban Romániából. A tavalyi év elején alakult társaság két negyedév alatt több mint 160 milliós beszerzést bonyolított le az Európai Unión belül, miközben áfa-bevallásaiban nyoma sem volt értékesítésnek. Az ellenőrzés során felmerült annak a gyanúja, hogy a cég a Romániából beszerzett termékeket belföldön bizonylat nélkül értékesítette tovább, illetve az áru meg sem érkezett Magyarországra, és valójában egy Romániában elkövetett adócsalás-sorozat valósult meg. Ennek tisztázása további eljárások keretében történik meg. A cég – amelyet bejelentett székhelyén nem lehetett elérni, ott ténylegesen nem működik – adószámát a hatóság felfüggesztette – ismertette a részleteket a sajtóreferens.

A tapasztalatok nyomán a hatóságok további három, zöldség- és gyümölcsforgalmazással foglalkozó társaságnál indítottak vizsgálatot, amelyek bevallásaikban szintén nem az értékesítésüknek megfelelő adatokat szerepeltettek. Az egyik, a debreceni nagybani piacon ténykedő vállalkozás például mindösszesen 9 hónapig folytatott aktív gazdasági tevékenységet, ám ez idő alatt majdnem 100 millió forintért szerzett be terméket Olaszországból, amelynek csak 50 százalékát szerepeltette áfa-bevallásaiban. A társaság eddig több mint 26 millió forint adóhátralékot halmozott fel.

A nagybani piacon tartott ellenőrzéskor a revizorok már a kapuban megkezdték a vizsgálatot, a távozókat megállították, és teljes körű leltárellenőrzést végeztek – olvasható a NAV közleményében.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.