Nem tartanak az új cafeteria-rendszertől a fürdők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Fürdőszövetség számításai szerint nem okoz bevételkiesést az új cafeteria-rendszer a fürdőknél, a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) ugyan az idén még nem tudja hozni az üdülési csekk tavalyi bevételi eredményeit, de az idén még felhasználható üdülési csekkekkel már elérhető az éves szinten mintegy 3,5-5 milliárd forintos bevétel.

Vancsura Miklós, a szövetség elnöke a SZÉP-kártya rekreációs alszámláját népszerűsítő kampányrendezvényen hangsúlyozta: mindez akkor érhető el, ha az emberek a SZÉP-kártya rekreációs alszámláját választják, mivel ebből a fürdőt és az OEP-szolgáltatások önrészét is finanszírozhatják.

A SZÉP-kártya három alszámláját szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra és rekreációra lehet fordítani, de az utóbbi kettőt szálláshely-szolgáltatásra is igénybe lehet venni. Meleg étkezésre évi 150 ezer forint, rekreációs szolgáltatásra 75 ezer forint, szálláshely-szolgáltatásra pedig 225 ezer forint áll rendelkezésre a SZÉP-kártya keretében.

Az üdülési csekkek zökkenőmentes kivezetéséért felelős Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) korábban azt közölte, hogy a 2012. január elseje utáni érvényességi dátummal rendelkező csekkek lejárati dátumát december végéig meghosszabbították. Az ilyen csekkek értéke 10,929 milliárd forint.

Vancsura Miklós azt mondta, aggódnak azonban amiatt, hogy a cafeteria-elemként adható önkéntes egészségpénztári hozzájárulást az idei évtől már nem lehet fürdőbelépőre fordítani. Az ebből származó bevétel mintegy egymilliárd forint volt évente. Mint mondta, ezért is fontos, hogy felhívják a figyelmet a SZÉP-kártya rekreációra fordítható alszámlájára.

Körtvélyessy László miniszteri biztos a rendezvényen az MTI-nek elmondta: jelenleg 50 ezer SZÉP-kártya van már az ügyfeleknél, a kártyát kibocsátó bankok mintegy 3.200 munkáltatóval állapodtak meg. Az elfogadóhelyek száma a január eleji 5 ezerről 6 ezerre emelkedett. Hozzátette: több ezer csatlakozási szerződés van folyamatban, azzal számolnak, hogy az elfogadóhelyek száma havonta 2-3 ezerrel bővül majd.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.