Német példára nyirbálná tovább a munkavállalói jogokat a kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglalkoztatás viszonyait hozzá kell igazítani a valósághoz – ezzel indokolta az [origo] kérdésére Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a munka törvénykönyvének tervezett változtatásait. A tárca a hazai cégek versenyképességét javítaná a bürokráciacsökkentő program második ütemével is, mely szeptemberben kerülhet a kormány elé.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által áprilisban bejelentett, a munkavállalói jogokat érintő tervezett változások valószínűleg részét képezik majd a munka törvénykönyve módosítási koncepciójának – mondta az [origo] kérdésére Cséfalvay Zoltán, a tárca gazdaságstratégiáért felelős államtitkára egy csütörtöki konferencián.

Az NGM áprilisban a vállalkozások adminisztrációs terheinek enyhítésére meghirdetett bürokráciacsökkentő csomag részeként harangozta be az egyebek mellett az üzemi tanács opcionálissá tételét, a munkavállalók elbocsátásának megkönnyítését, az éjszakai-hétvégi bérpótlék, a végkielégítések és a felmondási idő csökkentésének, valamint az 5,5 munkanapos munkahét alkalmazásának lehetőségét megteremteni hivatott jogszabályok megalkotását. (A tájékoztató ma is elérhető a kormány honlapján.)

Cséfalvay Zoltán közölte, annyiban félreértésről van szó, hogy az adminisztrációs terhek mérséklését célzó programnak ezek az intézkedések valójában nem részei, de ettől még elengedhetetlenek, és a munka törvénykönyvében bizonyára meg is fognak jelenni. A munkavállalói jogokat több ponton szűkítő módosítások szükségességét azzal indokolta, hogy versenyképesebbé kell tenni a magyar vállalkozásokat.

Folytatás az origo-n.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.