NFÜ: Majdnem minden második elutasított pályázó panasszal él


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Majdnem minden második elutasított pályázó panasszal él a döntés ellen az uniós projektek esetében – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI érdeklődésére.

Az NFÜ adatai szerint a tavaly augusztus végéig meghirdetett pályázatok alapján április 28-áig elbírált 1.446 panaszból csupán 324-et találtak jogosnak. Az uniós források felhasználása során a 2007-ben indult Új Magyarország Fejlesztési Tervhez (ÚMFT) kapcsolódóan egységes eljárást vezettek be a panaszok intézésére.
Korábban programonként eltérő gyakorlat érvényesült az elbírálásra. Az ÚMFT indulása óta a tavaly augusztus 29. előtti pályázatokra április 28-áig beérkezett pályázatokból 3.535 projektet utasítottak el valamilyen hibára hivatkozva – tájékoztatott az NFÜ. Az elutasítások esetében 1.482 döntésre érkezett panasz.

A pályázó panaszt tehet a tervezett projekt elutasítása ellen, a csökkentett összköltséggel, vagy módosított feltétellel történő támogatás, jogszabálysértés, illetve a pályázati kiírás szerinti tájékoztatásban foglaltak megsértése esetén. Az NFÜ szerint gyakori pályázói panasz, hogy a hiánypótlásra megküldött felhívást nem tartják teljes körűnek, egyértelműnek a projektet benyújtók.

Jellemző kifogás, hogy a pályázat beadásakor a kritériumokat eltérően értelmezik, továbbá a panaszos nem találja elég részletesnek az elutasítás indoklását. Előfordul, hogy a panaszos vitatja a szakértői pontozás megfelelőségét, továbbá az értékelés elhúzódását.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.