Niveus: nem csal áfát a Bolt


A külföldön kiállított áfamentes számlák után Magyarországon a taxis személyszállítóknak (is) meg kell fizetni az áfát, tehát valójában semmilyen kárt nem okozott a Bolt a magyar államkasszának – a Niveus Consulting Group véleménye a Bolt-ügyről.

Az ügy háttere, hogy a budapesti taxitársaságok azzal vádolják a Boltot, hogy ő az engedélyezett tevékenységét nem saját maga végzi, hanem azt kiszervezi külföldi partnerének, hogy kihasználva az uniós jogszabályokat, kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak azáltal, hogy azok nem fizetnek be áfát – idézi fel az előzményeket a cég lapunknak eljuttatott közleménye.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a külföldön kiállított áfamentes számlák után Magyarországon a taxis személyszállítóknak (is) meg kell fizetni az áfát, tehát valójában semmilyen kárt nem okozott a Bolt a magyar államkasszának. A Bolt felelőssége maximum abban lehet, hogy erről nem tájékoztatta a – döntően – alanyi adómentes taxisokat, de ez nem is a jogszabály által előírt feladata.

A lényeg az, hogy alanyi adómentes személynek is áfafizetési kötelezettsége van itthon, abban az esetben, ha külföldről szolgáltatást vesz igénybe (tehát mondjuk jutalékot fizet a külföldi BOLT-nak).

Egy példával illusztrálva; tételezzük fel azt, hogy a Bolt 25% jutalékot számláz, a taxis 100,- Ft-ot kér az útért. Ez azt jelenti, hogy a (külföldi) Bolt kiállított egy számlát 25,- Ft jutalékról, amit a taxis ki is fizetett, de ezt követően 6,75,- Ft áfát még be kellene fizetnie az államkasszába, tehát az államkasszát nem rövidítik meg.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere minden alanyi adómentes személy figyelmét felhívja erre az áfafizetési kötelezettségre és javasolja, hogy forduljanak könyvelőhöz kérdés vagy bizonytalanság esetén.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.