Nő az autógáz jövedéki adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén május 1-jétől módosul a jövedéki adótörvényben az ásványolaj adómértéke. A módosítás eredményeként az üzemanyagnak minősülő cseppfolyósított autógáz jövedéki adója 95 800 forintra nő ezer kilogrammonként.


A Magyar Közlöny 140/2012. számában 2012. október 25-én kihirdetett, az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLIV. törvény értelmében 2013. május 1-jétől módosul a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: jövedéki adótörvény) az ásványolaj adómértéke – derül ki a NAV honlapján ismertetett közleményből.

A jövedéki adótörvény módosítása következtében a 2711 12; 2711 13; 2711 14 00; 2711 19 00 vámtarifaszám alatti gáz termékekből arra a cseppfolyósított szénhidrogénre, amelyet közúti járművek üzemanyagaként értékesítenek, importálnak vagy használnak fel, a jövedéki adó 71 850 Ft/ezer kg-ról 95 800 Ft/ezer kg-ra változik.

Termékmérleg jogcímkódok és jövedéki fajtakódok változása

Az előzőekben hivatkozott jogszabály módosítással összefüggésben a jövedéki adótörvény alapján a jövedéki termékek adómértékét tartalmazó új fajtakódokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján az alábbi linkről tölthető le.

Más tagállam által bejelentett denaturálási eljárással előállított alkoholtermék

A Jöt. 13. § (3a) bekezdésében meghatározott, más tagállam által bejelentett denaturálási eljárással Magyarországon előállított alkoholtermékekre vonatkozó rendelkezéssel összefüggésben új jövedéki fajtakódok és termékmérleg-jogcímkódok bevezetése történt.

A Jöt. 13. § (3a) bekezdése alapján a Jöt. 69. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben az adóraktár engedélyese a teljesen denaturált alkoholtermék – alkalmazott teljes denaturálási eljárást bejelentő tagállami címzett általi – átvételét visszaigazoló EKO példány alapján mentesül véglegesen felfüggesztett adómegállapítási és adófizetési kötelezettsége alól.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Jöt. 69. § (2) bekezdés b) pontja értelmében teljesen denaturált alkoholterméknek kell tekinteni a 3199/93/EK Bizottsági rendeletben kihirdetett, nem Magyarország által bejelentett teljes denaturálási eljárással Magyarországon előállított, EKO-val szállított alkoholt az alkohol – alkalmazott teljes denaturálási eljárást bejelentő tagállami – címzett általi átvételét igazoló EKO példány alapján.

Amennyiben a teljesen denaturált alkoholterméknek minősülő – a Jöt. 69. § (2) bekezdés b) pontja szerinti – alkoholterméknek az adóraktárból való kitárolása EKO-val történik, abban az esetben az új 697 számú fajtakód, és az új 36100 számú jogcímkód együttes alkalmazása biztosítja a termékre az adómegállapítási és adófizetési kötelezettség felfüggesztését.

Az adóraktár engedélyes a felfüggesztett adómegállapítási és adófizetési kötelezettség alól az alkalmazott teljes denaturálási eljárást bejelentő tagállami címzett általi átvételét visszaigazoló EKO példány alapján mentesül véglegesen.

Amennyiben a tagállami eljárás szerint denaturált alkoholtermék átvételét nem igazolja vissza a tagállami címzett, abban az esetben az adóraktár engedélyesnek adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet az új 50121 számú jogcímkóddal lehet a termékmérleg-nyilvántartásban, és az adóbevallásban szerepeltetni.

Új fajtakód:

  • 333 385 Ft/hl

Más tagállam által bejelentett denaturálási eljárással előállított alkoholtermék: 697

Új termékmérleg-jogcímkódok:

  • TM – 36100 – Más tagállam által bejelentett teljes denaturálási eljárással Magyarországon előállított alkoholtermék tagállamba történő kitárolása
  • TM – 50121 – A Jöt. 69. § (2) bekezdés b) pontja szerint tagállamba kitárolt alkoholtermék EKO-val vissza nem igazolt mennyisége

A 2013. május 1-jétől alkalmazandó termékmérleg jogcímkódok innen érhetők el.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.