Novembertől emelkedik a jövedéki- és a játékadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 1-től emelkedik a többek között a gázolaj és egyes dohánytermékek jövedéki adója, és a pénznyerő automaták tételes adója is magasabb.

November 1-jén lépett hatályba a 2011. évi CXXV. törvény az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról. A jogszabály többek között a jövedéki adóról szóló, és a szerencsejáték-törvényt módosította.

A pénznyerő automaták után fizetendő játékadó novembertől az eddigi 100 ezer forintról 500 ezer forintra, elektronikus kaszinóban pedig havi 120 ezer forintról 700 ezer forintra nő.

2012. január 1-jével az üzemeltetőnek (szerencsejáték-szervezőnek) negyedévente százalékos mértékű játékadót is kell fizetnie, ha a pénznyerő automata tiszta játékbevétele a tárgynegyedévben a 900 ezer forintot eléri vagy meghaladja. Az adó mértéke a pénznyerő automata tárgynegyedévi tiszta játékbevétele 900 ezer forintot meghaladó részének 20 százaléka. A százalékos mértékű játékadó játékkaszinóban üzemeltetett pénznyerő automatára nem vonatkozik.

A százalékos mértékű játékadót az adó egyidejű megfizetése mellett a negyedévet követő hó 20-ik napjáig kell bevallani.

Jövedéki adóemelés

2011. november 1-től a jövedéki adótörvény módosításával a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedik. Ezzel egyidőben az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése 13 forinttal, 19,50 forintra emelkedik.

A párlatok jövedéki adója – tiszta szeszre vetítve és hektoliterenként – jelenleg 276.100 forint. Ez emelkedik november 1-től a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra. Minden más párlatnál az adó 414.150 forint. Az alacsonyabb taksát kell fizetni a magánfőzésnél is, az 50 literen felüli mennyiség után, alatta adómentes maradt a pálinkafőzés.

A dohánytermékek jövedéki adója is november 1-től emelkedik azzal a megkötéssel, hogy onnan számítva 60 napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket.

A cigaretta adója novembertől az ezer darabonkénti 9.750 forintról 10.550 forintra, míg a kiskereskedelmi eladási árra vetítve – szintén ezer darabonként – 18.080 forintról 19.530 forintra emelkedik. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt, minimális összeg meghatározása nélkül.

A cigaretta- és a pipadohány kilogrammonkénti adója 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedik.

Forrás: 2011. évi CXXV. törvény


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.