Nyugdíjkiegészítés, benzinárstop – megkezdődött az őszi ülésszak


A miniszterelnök felszólalásával és ellenzéki reakciókkal nyitott az őszi ülésszak a Parlamentben. Orbán Viktor felszólalásából kiderült, hogy míg a kamatstop és a rezsivédelem még velünk marad, jöhet a benzinárstop és novemberben a nyugdíjkiigazítás.

Jön a nyugdíjkiegészítés

Orbán Viktor a hétfői parlamenti felszólalásában erősítette meg, hogy lesz novemberben nyugdíjkiegészítés. Mint mondta, „Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága elég erős, hogy letörje az inflációt, megvédje a munkahelyeket és a nyugdíjakat.” A miniszterelnök szerint Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága elég erős, hogy megvédje a nyugdíjakat. – írja a HVG.

Újra benzinárstopp?

Nem volt pozitív végkicsengése a legutóbbi benzinárstopnak és megszűntetésének, most viszont a gyenge forint és az orosz-szaúdi politika miatt újra annyira megdrágult a benzin, hogy a hatósági ár ötletével játszik a kormány – írja a HVG. Ha az infláció jelentős részéért felelős üzemanyagáraknál be kell ismét avatkozni, a kormány meg fogja tenni – mondta Orbán Viktor a parlamenti szezonnyitó beszédében. A miniszterelnök szavai előtt néhány nappal már Nagy Márton is belengette a benzinárstop visszahozatalát: a gazdaságfejlesztési miniszter a Közgazdász vándorgyűlésen beszélt arról, hogy a kormány figyeli az üzemanyagárakat és hogy be kell-e újra avatkozni.

A kamatstop kivezetése még várat magára

Ma több mint félmillió magyar családot véd kamatstop – mondta Orbán. A kamatstop kivezetése csak akkor lesz lehetséges szerinte, ha az infláció és vele együtt a kamatok szintje jelentősen csökken, és nem teszi tönkre a hiteleket fizető családokat. „A kamatstop kivezetésének nem jött el az ideje” – jelentette ki.

A miniszterelnök úgy látja, mindig az ellenkezőjét kell csinálni, mint amit Brüsszel követel. A családokat védeni kell, a rezsivédelmet fenn kell tartani, a nyugdíjasoknak oda kell adni az emelést novemberben, a munkahelyeket meg kell védeni, az államadósságot csökkenteni kell, és az év végéig egyensúlyba kell hozni az árakat a fizetésekkel, hogy 2024-ben pedig a gazdaság és a bérek újra növekedésnek induljanak. – írtja a Telex.

Forrás: hvg.hu, telex.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.