Olcsóbb lesz a cégautó-adásvétel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az április 21-től hatályos áfatörvény több ponton is változást hozott a céges személygépkocsik értékesítésével kapcsolatban – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.


Április 21-től érvényes az az áfatörvény-változás, amelynek értelmében a személygépkocsi értékesítése adómentes akkor is, ha a beszerzés ugyan adómentes volt, de adóköteles lett volna, és az áfatörvény szerint az áfa nem lett volna levonható.

Ez az elsőre nehezen érthető feltétel egy konkrét példán keresztül könnyebben megvilágítható.

Régi és új szabályozás – mik az eltérések?

Amikor egy vállalkozás új vagy használt autót vásárol, és erről áfás számlát kap, akkor az áfát az eladó ugyan megfizeti, a vállalkozás azonban nem vonhatja le. Amikor ezt az autót a vállalkozás eladja, akkor ez az értékesítés áfamentes. Eddig nincs változás a szabályozásban.

Amikor a vállalkozás vevője, tehát a példánkban az autó harmadik tulajdonosa adja el az autót, akkor a régi szabályozás szerint áfás számlát kellett kiállítania – ezzel a kör újraindult, és ugyanannak az autónak a vállalkozások közötti adásvétele egyszer áfás volt, egyszer adómentes. Ebben történt változás április 21-től.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A harmadik tulajdonos már jogosult áfa-mentes számlát kiállítani – és utána mindenki

Az új szabályok szerint az az autóértékesítés, amelyhez kapcsolódóan a beszerzés áfamentes volt, április 21-e után adómentes lehet. Talán azért várat még magára az új lehetőség felismerése és elterjedése, mert nem az első, hanem a harmadik, illetve a további tulajdonosok értékesítéseit érinti – mindenképpen érdemes azonban élni vele.

Mindent megtudhat a gépjárművekhez kapcsolódó költségelszámolásokról és a cégautóadó július 1-től hatályos változásairól,  az Adó szaklap 2013/10. számában megjelent cikkből.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.