Oroszország az új adóparadicsom


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Depardieu dicsérte az orosz demokráciát orosz útlevele átvétele előtt. Az egykulcsos, 13 százalékos szja rajta kívül sok ezer európainak vonzó.


Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át Gérard Depardieu francia színésznek az orosz útlevelet Szocsiban, az elnöki rezidencián – közölte az államfő szóvivője. A Rosszija 24 állami hírtelevízió felvételei szerint Putyin és a francia színész baráti öleléssel köszöntötte egymást, majd tolmácsaik segítségével kötetlenül beszélgettek. „Oroszország nagy demokrácia, ahol az elnök nem bánik aljas módon az állampolgárokkal” – írta korábban orosz újságíróknak címzett nyílt levelében Depardieu.

Az orosz államfő csütörtökön írta alá a rendeletet és adományozott orosz állampolgárságot a 64 éves Depardieu-nek, aki az után vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. A francia elnök az egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezők számára 75 százalékos adó kivetését helyezte kilátásba, de terve az alkotmánybíróságon elbukott.

“Csak jöjjön Depardieu, nálunk minden esetben 13 százalékos a jövedelemadó, és nincs szándékunkban ezen változtatni.” – mondta korábban Dmitrij Medvegyev kormányfő, amikor oroszu állampolgársággal „kínálta meg” a francia színészt.

Az Interfax orosz hírügynökség – a Le Soir című belga napilapra hivatkozva – arról is beszámolt, hogy az európai polgárok között nem csak a hírességek, hanem több ezer “átlagember” is megkapta az orosz állampolgárságot. Az Eurostat adatai szerint több mint négy és fél ezer francia, közel 4200 német, majdnem kétezer finn és 1881 olasz szerzett orosz állampolgárságot vonzott az egykulcsos, 13 százalékos szja.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 17.

NAV: a lakáskiadás jövedelméből adózni kell

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait – olvasható a NAV weboldalán.