Oroszország az új adóparadicsom


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Depardieu dicsérte az orosz demokráciát orosz útlevele átvétele előtt. Az egykulcsos, 13 százalékos szja rajta kívül sok ezer európainak vonzó.


Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át Gérard Depardieu francia színésznek az orosz útlevelet Szocsiban, az elnöki rezidencián – közölte az államfő szóvivője. A Rosszija 24 állami hírtelevízió felvételei szerint Putyin és a francia színész baráti öleléssel köszöntötte egymást, majd tolmácsaik segítségével kötetlenül beszélgettek. „Oroszország nagy demokrácia, ahol az elnök nem bánik aljas módon az állampolgárokkal” – írta korábban orosz újságíróknak címzett nyílt levelében Depardieu.

Az orosz államfő csütörtökön írta alá a rendeletet és adományozott orosz állampolgárságot a 64 éves Depardieu-nek, aki az után vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. A francia elnök az egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezők számára 75 százalékos adó kivetését helyezte kilátásba, de terve az alkotmánybíróságon elbukott.

„Csak jöjjön Depardieu, nálunk minden esetben 13 százalékos a jövedelemadó, és nincs szándékunkban ezen változtatni.” – mondta korábban Dmitrij Medvegyev kormányfő, amikor oroszu állampolgársággal „kínálta meg” a francia színészt.

Az Interfax orosz hírügynökség – a Le Soir című belga napilapra hivatkozva – arról is beszámolt, hogy az európai polgárok között nem csak a hírességek, hanem több ezer „átlagember” is megkapta az orosz állampolgárságot. Az Eurostat adatai szerint több mint négy és fél ezer francia, közel 4200 német, majdnem kétezer finn és 1881 olasz szerzett orosz állampolgárságot vonzott az egykulcsos, 13 százalékos szja.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.