Oszkó: Adózhatna az összes ingatlanunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat, mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne – ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden.

Egy reggeli hírműsorában Oszkó Péter kifejtette, hogy a kérdésben nyitottak voltak a szakértői vélemények elfogadására, ezért olyan módosítást nyújtanak be, amely alapján a többi ingatlant is meg lehet adóztatni. Példaként említette, hogy míg az első 30 millió forintig a második például 15 millióig lenne adómentes. Hozzátette: ezzel a megoldással az adókulcs is csökkenhetne.

Az államháztartási hiányra, illetve Orbán Viktor Fidesz elnök ezzel kapcsolatos felvetésére hangsúlyozta, hogy bár Magyarország a válságkezelésben visszakapaszkodott a régióba és a GDP arányos államháztartási hiány jóval alacsonyabb lesz, mint például Lengyelországban, a magas államadósság nem teszi lehetővé a deficit növelését.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon is felvetődött a magasabb államháztartási hiány lehetőségének kérdése, ám erre a nemzetközi szervezet részéről semmilyen nyitottság nem volt a pénzügyminiszter szavai szerint.

Az inflációt illető kérdésre megerősítette, hogy a pénzügyminisztérium 4,5 százalékos idei, átlagos inflációs prognózisa egyelőre nem változott, bár a májusi magas adatokat a pénzügyminiszter is meglepőnek nevezte. Úgy vélte, hogy a forint árfolyamának stabilizálódásával a második félév már kedvezőbben alakulhat, mivel áprilisban, májusban a nagyon változékony árfolyam az importárakon keresztül növelte az inflációt.

Végszóként az offshore jövedelmek megadóztatását illetően pedig azt mondta a pénzügyminiszter, hogy erős tőke-visszaáramlásra számít.

Forrás: http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20090616-oszko-peter-ingatlanado-masodik-es-harmadik-ingatlan-is-adozik-adokulcs.html


Kapcsolódó cikkek