Oszkó szerint jó pályán halad az ország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország nemcsak korábbi önmagához képest halad jobb pályán, hanem a versenytársakhoz képest is – mondta Oszkó Péter.

A növekedést tekintve 2010-ben és 2011-ben a legjobb helyzetben lehet – mondta Oszkó Péter hétfőn, az APEH és az MKIK TOP 100 kiadványának bemutatásakor.

Parragh László, az MKIK elnöke úgy vélekedett: a gazdaság dinamizálásáról érdemben nem beszélhetünk. Az egyensúly megteremtése nem elég, meg kell találni a növekedési lehetőségeket is. A GDP 6,7 százalékos csökkenése 8,5 százalékkal rontja a vállalkozások jövedelmi pozícióját – mutatott rá.

A tavalyi egész évi 31,3 milliárd forinttal szemben az idén november végéig 47,2 milliárd forint összegben kértek társasági adóelőleg mérséklést a vállalkozások – ismertette Szikora János, az APEH elnöke. A hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett 2008 végéhez képest, és nőtt a felszámolások száma is.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.