Pankucsi: népszerű az új beszámolási rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszerű a mikrovállalkozások körében az új beszámolási rendszer, ami Pankucsi Zoltán szerint annak is köszönhető, hogy bevonták a számviteli és adószakmai szervezeteket a részletszabályok kidolgozásába.


A Céginformációs Szolgálat adatai szerint a legkisebb vállalkozások jelentős hányada döntött a korábbiaknál lényegesen egyszerűbb beszámolási rendszer alkalmazása mellett, több mint 43 ezer vállalkozás teljesítette 2013. évi beszámolási kötelezettségét a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló útján.

Pankucsi Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek hangsúlyozta: örvendetes, hogy az új beszámolási formával már az első évben ilyen sok vállalkozásnak tudták jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheit.

Természetesen, az egyszerűsített beszámolási forma gyors elterjedésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a tárca fokozottan bevonta a hazai számviteli és adószakmai szervezeteket az előzetes munkafolyamatokba, számos külső javaslat segített a részletszabályok kidolgozásában – tette hozzá.

Számviteli és gazdálkodási változások az államháztartás területén 2014

Az államháztartási területen könyvviteli szolgáltatást végzőknek – hasonlóan az elmúlt évekhez – 2014-ben is kötelező továbbképzésen kell részt venniük. Kiadványunk a 2014. évi továbbképzés nemzetgazdasági miniszter által meghatározott tematikája alapján készült.

Bővebb információk és megrendelés

Ha figyelembe vesszük az uniós szinten is a legalacsonyabb adminisztrációval járó új hazai adónemet is, a kisadózók tételes adóját, elmondhatjuk, hogy mintegy egy év leforgása alatt – a szinte teljes mikro, kis- és középvállalkozói kört lefedő társasági adócsökkentésen túl – 130 ezer vállalkozás esetében sikerült javítani az adózási feltételeket és minimalizálni a könyvvezetéshez kapcsolódó adminisztrációt – mondta Pankucsi Zoltán.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.