Pénzt kíván visszahozni az offshore-javaslat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament kormánypárti többsége hétfőn este elfogadta Rogán Antal módosító javaslatát, amely újra megnyitja az utat a magyarországi jövedelmek offshore-területekre való kimenekítése előtt. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az [origo]-nak nyilatkozva azt mondta, a cél az, hogy a kimenekített pénzek visszajöjjenek a magyar gazdaságba. Átment az az indítvány is, amely a regisztrációs adó felét elengedi azoknak, akik autójukon a külföldi rendszámot magyarra lecserélik év végéig.

Az országgyűlés tegnap késő este szavazott az évközi mini-adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokról. Köztük volt az is, amely eltörölné a személyi jövedelemadóról szóló törvény három bekezdését. A kiiktatni javasolt passzusok arról rendelkeznek, hogy az offshore-cégben keletkezett, de ki nem vett nyereséget az offshore-cég magyar tulajdonosának be kell vallania és le kell adóznia a magyar adószabályok szerint. Ezeket a pontokat 2009 végén alkotta meg a parlament, és 2010. január 1-jétől élnek, és azt a célt szolgálják, hogy ne érje meg külföldi adóparadicsomokba kimenekíteni idehaza képződött jövedelmeket az adóelőny miatt.

A fideszes Rogán Antal indítványa ezeket kiiktatni javasolta. A parlament az LMP kérésére név szerinti szavazást tartott erről a módosítóról, amely a kormánypárti képviselők igen szavazatával, az ellenzékiek nem voksával szemben, többséget is kapott.

Varga Mihály szerint tehát a javaslatok összességükben az offshore-pénzek visszaáramoltatását szolgálják, s a debreceni polgármester, Kósa Lajos szerint is összességükben kell nézni őket. Az ellenzéki képviselők élesen támadták az indítványt. A javaslat az első akadályt vette hétfőn késő este, hátra van még a jövő héten esedékes zárószavazás, de meglepő lenne, ha ott a parlament másképp döntene, így nagy eséllyel hamarosan nyitva lesz a kiskapu az offshore-ozni akarók előtt.

Rogán módosító indítványának volt egy másik része is, az is átment a tegnapi szavazáson. Ez az offshore-cégben felhalmozott vagyon hazahozatalára érvényes eddigi határidőt egy évvel, 2012 végéig meghosszabbítja. Aki jövő év végéig hazahozza a kinti adóparadicsomokban levő pénzt, az tíz százalékos adó megfizetésével legalizálja a jövedelmét, a hatóságok nem kérdezősködhetnek, hogy miből szerezte a kinti cégbe csoportosított, de hazahozott vagyont, gyakorlatilag tehát az „amnesztiaadóval” megvásárolják büntethetetlenségüket.

További részletek az origo cikkében.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.