Pénzt kíván visszahozni az offshore-javaslat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament kormánypárti többsége hétfőn este elfogadta Rogán Antal módosító javaslatát, amely újra megnyitja az utat a magyarországi jövedelmek offshore-területekre való kimenekítése előtt. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az [origo]-nak nyilatkozva azt mondta, a cél az, hogy a kimenekített pénzek visszajöjjenek a magyar gazdaságba. Átment az az indítvány is, amely a regisztrációs adó felét elengedi azoknak, akik autójukon a külföldi rendszámot magyarra lecserélik év végéig.

Az országgyűlés tegnap késő este szavazott az évközi mini-adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokról. Köztük volt az is, amely eltörölné a személyi jövedelemadóról szóló törvény három bekezdését. A kiiktatni javasolt passzusok arról rendelkeznek, hogy az offshore-cégben keletkezett, de ki nem vett nyereséget az offshore-cég magyar tulajdonosának be kell vallania és le kell adóznia a magyar adószabályok szerint. Ezeket a pontokat 2009 végén alkotta meg a parlament, és 2010. január 1-jétől élnek, és azt a célt szolgálják, hogy ne érje meg külföldi adóparadicsomokba kimenekíteni idehaza képződött jövedelmeket az adóelőny miatt.

A fideszes Rogán Antal indítványa ezeket kiiktatni javasolta. A parlament az LMP kérésére név szerinti szavazást tartott erről a módosítóról, amely a kormánypárti képviselők igen szavazatával, az ellenzékiek nem voksával szemben, többséget is kapott.

Varga Mihály szerint tehát a javaslatok összességükben az offshore-pénzek visszaáramoltatását szolgálják, s a debreceni polgármester, Kósa Lajos szerint is összességükben kell nézni őket. Az ellenzéki képviselők élesen támadták az indítványt. A javaslat az első akadályt vette hétfőn késő este, hátra van még a jövő héten esedékes zárószavazás, de meglepő lenne, ha ott a parlament másképp döntene, így nagy eséllyel hamarosan nyitva lesz a kiskapu az offshore-ozni akarók előtt.

Rogán módosító indítványának volt egy másik része is, az is átment a tegnapi szavazáson. Ez az offshore-cégben felhalmozott vagyon hazahozatalára érvényes eddigi határidőt egy évvel, 2012 végéig meghosszabbítja. Aki jövő év végéig hazahozza a kinti adóparadicsomokban levő pénzt, az tíz százalékos adó megfizetésével legalizálja a jövedelmét, a hatóságok nem kérdezősködhetnek, hogy miből szerezte a kinti cégbe csoportosított, de hazahozott vagyont, gyakorlatilag tehát az „amnesztiaadóval” megvásárolják büntethetetlenségüket.

További részletek az origo cikkében.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.