Pénztárgépek: a mikro-vállalkozók a csere teljes árát kérik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aláírásgyűjtési akcióba kezdett szerdai balatonszárszói fórumán a KISOSZ (a kereskedelmi és vendéglátó vállalkozók érdekképviselete) somogyi tagegyesülete annak érdekében, hogy a kormány teljes mértékben támogassa az új, online pénztárgépek beszerzését a mikro- és családi vállalkozók számára.


A balatonszárszói fórumon több vállalkozó is jelezte, méltánytalannak tartja, hogy az elmúlt években végrehajtott pénztárgépcserék után újabbat kell végrehajtaniuk, és az állam csak a költség kétharmadát vállalja a gépenként kapható 50 ezer forintos támogatással.

Többen is javasolták, hogy a kisvállalkozások számára a jelenlegi lehetőségeknél kedvezőbb, a szakma specialitásait figyelembe velő átalányadózás bevezetetését kezdeményezze a szervezet az osztrák rendszerhez hasonlóan.

A somogyi kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalkozók már korábban hangoztatták, hogy az új pénztárgépek bevezetését diszkriminatívnak tartják, mert azt nem vezetik be egyszerre a nemzetgazdaság összes ágazatába.

Eddig azonban egyetlen tárcától sem kaptak érdemi választ az ezzel kapcsolatos felvetéseikre – mondta Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke.

Elmondta azt is, hogy a KISOSZ somogyi tagszervezte már tavaly tárgyalásokat kezdeményezett a SZÉP-kártyákat kibocsátó három pénzintézettel, hogy ne 12 nap alatt, hanem jóval hamarabb folyósítsa a kártyákkal fizetett összegeket a szolgáltatóknak, hiszen a banki átutalásokat is 4 órán belül teljesíteni kell.

Kertész Rezső elmondta, részsikereket már értek el, hiszen az MKB már 5 napon belül utalja a pénzt a vállalkozóknak, de számukra az lenne elfogadható – jelenleg erről folynak az egyeztetetések -, ha a vállalkozók 2-3 napon belül megkaphatnák a kártyával fizetett összegeket mind a három érintett pénzintézettől.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.