Pert nyert a rokkantnyugdíjas az állam ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Első fokon tízezer euró kártérítést ítélt meg a strasbourgi emberi jogi bíróság – írja a Népszabadság.


Egy 56 éves baktalórántházi rokkantnyugdíjasnak első fokon tízezer euró kártérítést ítélt meg a strasbourgi emberi jogi bíróság – olvasható a Népszabadságban. A felperest egy 2010-es törvénymódosítás miatt megfosztották a rokkantnyugdíjától.

A bíróság kimondta: miután az ellátásra való jogosultságot már megszerezte – negyedszázadon át fizette a járulékokat –, és az állapotában később sem állt be kedvező változás, a rokkantnyugdíj megvonása sérti a tulajdonhoz való jogát.

At ítélet másokra nem vonatkozik, tehát aki hasonló okok miatt veszítette el a rokkantsági nyugdíját, az semmilyen kártérítésre nem számíthat. Panaszt sem érdemes benyújtani, ha a jogsérelem miatt valaki nem fordult korábban magyar hazai bírósághoz, mert az emberi jogi bíróság csak azokban az ügyekben járhat el, amelyekben kimerítették a hazai jogorvoslati lehetőséget. Aki viszont ezt megtette, és az elutasító ítélet kihirdetésétől még nem telt el hat hónap, Strasbourghoz fordulhat – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.