PM: lesz 2008-tól ingatlanadó, módosulhat az adórendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

˝A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó, … nincs koalíciós feszültség, a kormány döntését mind a két kormánypárt irányadónak tartja˝ – mondta el a portfolio.hu kérdésére Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára a mai államháztartási sajtótájékoztatón.

Kérdésünk arra irányult, hogy a napokban olyan hír látott napvilágot, miszerint az SZDSZ a teljes adóreform megvalósulásához kötné az ingatlanadó bevezetésének támogatását. A témakör azért is lényeges, mert a kormány már szerepeltette az új adónem jövő évi bevezetését a konvergencia-programban, így annak csúszását, vagy a tervek megváltoztatását bizonyára nem nézné jó szemmel többek között Brüsszel.

Tátrai felhívta a figyelmet, hogy “nem a hiány további csökkentését fogja szolgálni az ingatlanadó bevétele”, a 60 mrd Ft-os bevétel “nélkül is teljesülne a deficitcsökkentés”. Hozzátette: “amennyiben bevezetésre kerül az ingatlanadó, az abból befolyó bevételből lehetőség nyílik a más adónemekből befolyó bevételek csökkentésére”. (Ezen a ponton tehát közelít az elképzelés az SZDSZ elvárásához, de az ingatlanadó miatti máshol bekövetkező adócsökkentés távolról sem nevezhető adóreformnak.)

Forrás: PortfolioKapcsolódó cikkek

2022. október 6.

Gazdaságfejlesztési miniszter: a kormány jelentős összeggel támogatja az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.