PM: lesz 2008-tól ingatlanadó, módosulhat az adórendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

˝A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó, … nincs koalíciós feszültség, a kormány döntését mind a két kormánypárt irányadónak tartja˝ – mondta el a portfolio.hu kérdésére Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára a mai államháztartási sajtótájékoztatón.

Kérdésünk arra irányult, hogy a napokban olyan hír látott napvilágot, miszerint az SZDSZ a teljes adóreform megvalósulásához kötné az ingatlanadó bevezetésének támogatását. A témakör azért is lényeges, mert a kormány már szerepeltette az új adónem jövő évi bevezetését a konvergencia-programban, így annak csúszását, vagy a tervek megváltoztatását bizonyára nem nézné jó szemmel többek között Brüsszel.

Tátrai felhívta a figyelmet, hogy „nem a hiány további csökkentését fogja szolgálni az ingatlanadó bevétele”, a 60 mrd Ft-os bevétel „nélkül is teljesülne a deficitcsökkentés”. Hozzátette: „amennyiben bevezetésre kerül az ingatlanadó, az abból befolyó bevételből lehetőség nyílik a más adónemekből befolyó bevételek csökkentésére”. (Ezen a ponton tehát közelít az elképzelés az SZDSZ elvárásához, de az ingatlanadó miatti máshol bekövetkező adócsökkentés távolról sem nevezhető adóreformnak.)

Forrás: Portfolio


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.