Rájuk figyel leginkább az adóhatóság?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még nem adta ki hivatalosan a NAV az ellenőrzési irányelveit, ám a Napi.hu már írt arról, szerintük mi várható. Az adóhatóság február közepén teszi közzé az idei ellenőrzési irányelveket.


A Napi.hu Vida Ildikó NAV-elnök által szignált dokumentumra hivatkozva írja, hogy az egyéni vállalkozók közül különösen számíthatnak ellenőzésre:

– a bevallási kötelezettségeiket nem teljesítők,
– a több éve veszteséges, de ennek ellenére jelentős összegű beruházásokat végrehajtók;
– a kiskereskedelmi jellegű tevékenységet végző adózók, ha vallott árbevételeik és értékesített készleteik értéke között aránytalanság áll fenn;
– aktív korban lévő magánszemélyek, akik egyéni vállalkozói tevékenységüket 1-2 éve megszüntették, azonban a megszüntetés óta az adóhatóságnak nincs a jövedelemszerzésükkel kapcsolatos információja; illetve
– az egyéni vállalkozóként több éven keresztül a bevétellel közel azonos költséget valló adózók.

A dokumentum alapján fokozott ellenőrzésre számíthatnak továbbá:

-az újonnan alakult cégek,
– az online pénztárgépet használók,
– a székhelyüket egyik megyéből a másikba áttevők,
– a munkaerő-kölcsönzők,
– csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárás alatt álló adózók,
a jelentős készpénzforgalmat lebonyolító vállalkozások.

Jövedelmezőségi szempontból a gépjárműalkatrész kiskereskedelem (TESZOR: 4532) és az egyéb máshova nem sorolt új áru kiskereskedelme (4778) került az ellenőrizendő tevékenységek közé – írja a Napi.hu.

Az Adó Online megkereste a NAV-ot a Napi.hu által közöltekkel kapcsolatban. Az adóhatóságnál elmondták: a Napi.hu-n megjelent cikkről nem tudják, mi alapján készült, talán egy munkaanyag alapján. Az ellenőrzési irányelveket február közepén teszik közzé, addig türelmet kérnek.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.