Rendszeres adóellenőrzés vár a kínai influenszerekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson.

A kínai adóhatóság szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy „egészséges környezet” megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban. A hírességeknek és a közösségi média személyiségeionek a kínai jogszabályok szerint adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal.

Peking város médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a televíziós sorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését.

Jinjang szerződéseket kötnek

A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóipar az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak. A China Daily cikke rámutat: a kínai film- és televízióipar nyílt titkának számított az a jinjang szerződésként emlegetett gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy egyes kínai hírességek elkerüljék az adófizetést a gázsijuk egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat, és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki.

2018-ban a nemzetközi karriert is befutó – egyebek mellett az X-Men amerikai szuperhősfilmek egyikében is feltűnő – Fan Ping-ping kínai színésznő bukott le a dupla szerződéses adócsalással. Fant a hatóságok összesen 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték.

Csillagászati összegeket titkolnak el

Idén májusban pedig a Cseng Suang kínai színésznő munkadíjáról szóló hírek kavartak nagy port a kínai közösségi platformokon. A 30 éves színésznő egy kínai tévésorozatban alakított szerepéért 160 millió jüant (7,8 milliárd forint) kapott.

A szeptemberben kiadott útmutatások alapján a színészek fizetése nem haladhatja meg az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek 40 százalékát.

Csenget augusztusban szintén megbírságolta az adóhatóság: a színésznőnek összesen 299 millió jüant (14,5 milliárd forint) kellett befizetnie.

A kínai állami rádió tudósítása szerint augusztus végéig mintegy 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.