Rendszeres adóellenőrzés vár a kínai influenszerekre


Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson.

A kínai adóhatóság szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy “egészséges környezet” megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban. A hírességeknek és a közösségi média személyiségeionek a kínai jogszabályok szerint adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal.

Peking város médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a televíziós sorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését.

Jinjang szerződéseket kötnek

A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóipar az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak. A China Daily cikke rámutat: a kínai film- és televízióipar nyílt titkának számított az a jinjang szerződésként emlegetett gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy egyes kínai hírességek elkerüljék az adófizetést a gázsijuk egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat, és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki.

2018-ban a nemzetközi karriert is befutó – egyebek mellett az X-Men amerikai szuperhősfilmek egyikében is feltűnő – Fan Ping-ping kínai színésznő bukott le a dupla szerződéses adócsalással. Fant a hatóságok összesen 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték.

Csillagászati összegeket titkolnak el

Idén májusban pedig a Cseng Suang kínai színésznő munkadíjáról szóló hírek kavartak nagy port a kínai közösségi platformokon. A 30 éves színésznő egy kínai tévésorozatban alakított szerepéért 160 millió jüant (7,8 milliárd forint) kapott.

A szeptemberben kiadott útmutatások alapján a színészek fizetése nem haladhatja meg az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek 40 százalékát.

Csenget augusztusban szintén megbírságolta az adóhatóság: a színésznőnek összesen 299 millió jüant (14,5 milliárd forint) kellett befizetnie.

A kínai állami rádió tudósítása szerint augusztus végéig mintegy 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. december 3.

Díjbekérő vagy előlegszámla? Akár milliókat is megtakaríthatunk

A belföldi e-kereskedelemet folytató társaságok rendszerint rövid idő alatt teljesítenek nagy számú ügyletet. Ezért bármilyen számlázással, adófizetéssel és bevallással járó plusz kötelezettség jelentős adminisztrációs és finanszírozási többlet terhet keletkeztet számukra.

2021. december 3.

Tíz év alatt negyedére csökkent az adóelkerülés mértéke

Míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfaelkerülés mértéke, addig tavaly 6,1 százalék, ami kétszer kedvezőbb a régiós átlagnál – hívta fel a figyelmet pénteki Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Bizottság tanulmányára hivatkozva.

2021. december 3.

Templomosok – Nemzetközi gazdálkodás (4. rész)

A templomosoknak talán a legjelentősebb öröksége az, hogy nemzetközi szintű gazdálkodó szervezetté tudtak fejlődni. A kor intézményeit messze meghaladó szintű volt a pénzügyi tevékenységük, a modern bankrendszerek is sok mindenben hasonló gyakorlatot folytatnak. A profitérdekű gazdálkodás a kapitalizmus kialakulásának csíráit is magában hordta.