Rendszeres adóellenőrzés vár a kínai influenszerekre


Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson.

A kínai adóhatóság szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy “egészséges környezet” megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban. A hírességeknek és a közösségi média személyiségeionek a kínai jogszabályok szerint adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal.

Peking város médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a televíziós sorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését.

Jinjang szerződéseket kötnek

A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóipar az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak. A China Daily cikke rámutat: a kínai film- és televízióipar nyílt titkának számított az a jinjang szerződésként emlegetett gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy egyes kínai hírességek elkerüljék az adófizetést a gázsijuk egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat, és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki.

2018-ban a nemzetközi karriert is befutó – egyebek mellett az X-Men amerikai szuperhősfilmek egyikében is feltűnő – Fan Ping-ping kínai színésznő bukott le a dupla szerződéses adócsalással. Fant a hatóságok összesen 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték.

Csillagászati összegeket titkolnak el

Idén májusban pedig a Cseng Suang kínai színésznő munkadíjáról szóló hírek kavartak nagy port a kínai közösségi platformokon. A 30 éves színésznő egy kínai tévésorozatban alakított szerepéért 160 millió jüant (7,8 milliárd forint) kapott.

A szeptemberben kiadott útmutatások alapján a színészek fizetése nem haladhatja meg az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek 40 százalékát.

Csenget augusztusban szintén megbírságolta az adóhatóság: a színésznőnek összesen 299 millió jüant (14,5 milliárd forint) kellett befizetnie.

A kínai állami rádió tudósítása szerint augusztus végéig mintegy 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Milyen adózási határidők járnak le májusban?

Nem túlzás, hogy adószempontból ez az egyik legintenzívebb hónap az évben, így a magyarországi BDO adószakértői, Dr. Mucsi-Szabó Brigitta és Szollás Glória összegyűjtötték, milyen kötelezettségei vannak a hazai vállalkozásoknak május végéig.