Részletekben is fizethető az szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magánszemélyek 150 ezer forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket a bevallás esedékességétől számított legfeljebb hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben fizethetik meg, ha nyilatkoznak erről bevallásukban.


A részletfizetés lehetőségét nem zárja ki a NAV által készített adóbevallási tervezet. A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. A kedvező lehetőség feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege ne haladja meg a kétszázezer forintot. A kedvezménnyel azok élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek áfafizetésre. Aki a16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás „C” lapján, az (A) mező kitöltésével.
 
Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell megfizetni. Fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

 
A részletfizetés módjai:
–          bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével;
–          bankkártyával interneten, az Ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen;
–          bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain;
–          csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; továbbá a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.
 
A bevallás benyújtásával az első részletet be lehet fizetni az ügyfélkapu-regisztrációval hozzáférhető online felületen is, bankkártyával.
 
Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

A 2012. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje idén május 21-e, azonban a vállalkozási tevékenységet nem folytató és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett adózók a 1253-as bevallás C lapjának „A” rovatában nyilatkozhatnak arról, hogy a 150 ezer forintot meg nem haladó adójukat legfeljebb hat hónapon belül, egyenlő részletekben fizetik meg.

Az első részlet befizetésének határideje 2013. május 21., a további részletek esedékessége (attól függően, hogy bevallásában hány havi részletfizetést kért az adózó): június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20. és október 21.

A nyilatkozat megtételére előírt határidő jogvesztő, amennyiben adózó a 2012. évi bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt nem veheti igénybe, illetve ha a bevallásában elfelejtett nyilatkozni ez később már nem pótolható.

A befizetés teljesíthető készpénz-átutalási megbízáson (csekk), amelyet a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán be lehet szerezni, illetve a 06-40/42-42-42 telefonszámon, továbbá levélben is lehet igényelni.

Mindezek mellett a NAV honlapján megtalálható, „CSEKK” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével és elektronikus úton – Ügyfélkapun – történő megküldésével is igényelhető készpénz-átutalási megbízás.

A csekkes befizetésen kívül a fizetési kötelezettség teljesíthető bankszámláról történő átutalással, illetve bankkártyával, az adóhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain található banki terminálok igénybevételével. Átutalás esetén a közlemény rovatban az adóazonosító jelet is fel kell tüntetni!

Ha adózó nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ekkor a NAV a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2013. május 21-től) késedelmi pótlékot számít fel.

Amennyiben adózó nem élhet (mert pl. tartozása meghaladja a 150 ezer forintot), illetve nem élt a pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel, vagy tartozását több havi részletben tudná csak megfizetni, abban az esetben az általános szabályok alapján kérhet fizetési kedvezményt adótartozása megfizetésére. 2013. január 1-től a kérelem benyújtása magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére illetékmentes.

A fizetési kedvezmények alapvető szabályairól a 30. számú információs füzet nyújt részletes tájékoztatást, amely a NAV honlapján az Információs füzetek menüpont alatt található meg.

(forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága)

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

 


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).