Röntgenképelemző központtal bővült a NAV


Átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új Röntgenképelemző központját kedden; a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések segítik az adóhivatalt a határt átlépő szállítmányok, csomagok ellenőrzésében.

A NAV Röntgenképelemző és Felügyeleti Központja a Continental Dohányipari Zrt. 50 millió forint értékű adományával jött létre. Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a központ átadásán Budapesten elmondta: az adóhivatal feladata a magyar és az európai uniós költségvetés védelme, valamint az egyenlő feltételek biztosítása a gazdaság szereplőinek. Ezt sértik meg azok a bűnözők, akik el akarják kerülni a jövedéki adó és az áfa megfizetését – tette hozzá.

„Ma már kamionokat tudunk átvilágítani, drónokat alkalmazunk a zöldhatáron az illegális csempészet felderítésére, olyan járműveink vannak, amelyek az ecsedi láp körülményei között is működöképesek, és járőrhajóink vannak a Tiszán és a Dunán” – sorolta.

Az elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy együtt tudnak működni azokkal a szereplőkkel, akiknek érdekük, hogy a tisztességes feltételekkel működjön a jövedéki termékek piaca. Köszönetet mondott a Continentalnak, amely műszaki eszközöket adományozott a hivatalnak, mert ezek kiegészítik a pénzügyőrök tudását.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a dohányiparnak és az adóhatóságnak együtt kell működnie. Jelezte: cégük maximálisan érdekelt a feketepiac visszaszorításában, sátoraljaújhelyi gyáruk 500 embernek ad munkát, az ő megélhetésük forog kockán, ha az illegálisan beérkező dohányárut nem sikerül kiszűrni.

Az újonnan átadott központban a NAV munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken vizsgált szállítmányokat, a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik és elemzik. A felvételeken a gyakorlott munkatársak azonnal felfedezik az illegális rakományt, a csempészett cigarettát, vagy az embercsempészek által elrejtett embereket.

A fejlesztéssel gyorsulhat a forgalom a határátkelőhelyeken, és nagyobb valószínűséggel találják meg az illegális termékeket. Jelenleg négy, de hamarosan 12 berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben – közölte a NAV. A Continental adománya értékes műszaki eszközöket, speciális irodai berendezéseket, illetve a beszerelési, telepítései munkákat tartalmazta – tették hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.