Rugalmasabb kamionstop


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztustól új rendelet szabályozza a nehéz tehergépkocsik közlekedési korlátozását. Augusztus 31-ig azonban még a most érvényes szabályokat kell betartaniuk a fuvarozóknak, a 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet ugyanis úgy rendelkezik, hogy 2008. augusztus 31-ig a korlátozás időszakának megállapítására 111/1995. (IX. 21.) Korm. rendeletet kell alkalmazni.

Az új jogszabályt minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira alkalmazni kell, amelynek megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 7,5 tonnát.

Ezekkel a tehergépkocsikkal az ország közútjain július 1-jétől augusztus 31-éig szombaton – amennyiben az nem munkanap -15 órától vasárnap 22 óráig, munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig, szeptember 1-jétől június 30-áig pedig a megelőző nap 22 órától vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig nem szabad közlekedni.

A tilalom alól az üzemben tartó a rendelet 1. számú mellékletének megfelelő kérelmére a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatala – a tehergépkocsi üzemben tartójának székhelye szerint illetékes környezetvédelemi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség szakhatósági állásfoglalása figyelembe vételével, legfeljebb egy évre felmentést ad. A teljes évre (január 1-jétől december 31-éig) vonatkozó felmentések iránti kérelmet legkésőbb a tárgyévet megelőző év december 1-jéig kell benyújtani.

Felmentés más közlekedési eszközzel nem végezhető olyan szállításokra adható, amelyek

  • termelési és kereskedelmi ellátó rendszerek folyamatos áruellátásában jelentkező zavarok elhárítását szolgálják,
  • a folyamatos üzemű termelési technológiák alkalmazása során felmerülő zavar elhárítását szolgálják, vagy
  • egyedi jellegű, különleges szervezést igényelnek.

Újdonság, hogy a közlekedési korlátozás nem vonatkozik az államhatártól a magyarországi telephelyig, első lerakóhelyig közlekedő tehergépkocsikra.

A tehergépkocsi vezetője a felmentésről szóló engedélyt és a felmentés okát tartalmazó iratot, nyilatkozatot menetokmányként köteles magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosultak felhívására bemutatni.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.