Rugalmasabb kamionstop


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztustól új rendelet szabályozza a nehéz tehergépkocsik közlekedési korlátozását. Augusztus 31-ig azonban még a most érvényes szabályokat kell betartaniuk a fuvarozóknak, a 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet ugyanis úgy rendelkezik, hogy 2008. augusztus 31-ig a korlátozás időszakának megállapítására 111/1995. (IX. 21.) Korm. rendeletet kell alkalmazni.

Az új jogszabályt minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira alkalmazni kell, amelynek megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 7,5 tonnát.

Ezekkel a tehergépkocsikkal az ország közútjain július 1-jétől augusztus 31-éig szombaton – amennyiben az nem munkanap -15 órától vasárnap 22 óráig, munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig, szeptember 1-jétől június 30-áig pedig a megelőző nap 22 órától vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig nem szabad közlekedni.

A tilalom alól az üzemben tartó a rendelet 1. számú mellékletének megfelelő kérelmére a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatala – a tehergépkocsi üzemben tartójának székhelye szerint illetékes környezetvédelemi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség szakhatósági állásfoglalása figyelembe vételével, legfeljebb egy évre felmentést ad. A teljes évre (január 1-jétől december 31-éig) vonatkozó felmentések iránti kérelmet legkésőbb a tárgyévet megelőző év december 1-jéig kell benyújtani.

Felmentés más közlekedési eszközzel nem végezhető olyan szállításokra adható, amelyek

  • termelési és kereskedelmi ellátó rendszerek folyamatos áruellátásában jelentkező zavarok elhárítását szolgálják,
  • a folyamatos üzemű termelési technológiák alkalmazása során felmerülő zavar elhárítását szolgálják, vagy
  • egyedi jellegű, különleges szervezést igényelnek.

Újdonság, hogy a közlekedési korlátozás nem vonatkozik az államhatártól a magyarországi telephelyig, első lerakóhelyig közlekedő tehergépkocsikra.

A tehergépkocsi vezetője a felmentésről szóló engedélyt és a felmentés okát tartalmazó iratot, nyilatkozatot menetokmányként köteles magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosultak felhívására bemutatni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.