Semmit nem veszít aki magánpénztárban marad


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdasági tárca 100 százalékos állami nyugdíjat ígér a magánnyugdíjpénztárban maradóknak – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium [origo]-nak küldött válaszából. A visszalépőknek pedig a tárca megteremti a reálhozam adómentes felvételét. Akinek több millió forintos megtakarítása van a magánnyugdíjpénztáránál, érdemes megfontolnia, hogy maradjon. Fontos részletek váltak világosabbá a március 31-i határidő küszöbén.

Két hetük maradt a magán-nyugdíjpénztári tagoknak arra, hogy ismét döntsenek tagságuk fenntartásáról vagy megszüntetéséről: március 31-ig nyilatkozniuk kell azoknak, aki az állami nyugdíjrendszert választanák, és visszalépnek a társadalombiztosítási nyugellátásba.

A döntést számos bizonytalanság nehezítette (korábban ezeket 5 pontban foglaltuk össze), mostanra ezek egy része tisztázódni látszik. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mekkora állami nyugdíj jár azoknak, akik továbbra is a magánpénztárban maradnak.

A hatályos törvényekből az olvasható ki, hogy a tagok 75 százalékos nyugdíjra lesznek jogosultak (a maradék 25 százalékot pedig a nyugdíjpénztári megtakarításukból gyűjtik össze), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi, nem egyértelmű tájékoztatása szerint viszont „teljes nyugdíj” jár nekik, és ebben a szellemben nyilatkozott parlamenti felszólalásában Cséfalvay Zoltán államtitkár is hétfőn délután a parlamentben.

Tehát 100 százalék a maradóknak

Az [origo] ezt követően ismét megkérdezte az NGM-et arról, hogy a tárca álláspontja szerint 75 vagy 100 százalékos állami nyugdíj jár-e a maradóknak a 2012 januárjától megfizetett nyugdíjjárulékok fejében. A minisztérium válaszából ezúttal világosan kiderül, hogy a pénztárban maradók 100 százalékos nyugdíjjogosultságot szerezhetnek, csak még ehhez kell igazítani a törvényeket.

Az NGM a várható törvénymódosítást firtató kérdésünkre is válaszolt, mondván, a „kisebb jelentőségű – a számítás részletszabályait az általánoshoz igazító – szabályozás a közeljövőben várható a kérdésben”. (A teljes választ a cikk végén közöljük.)

Adómentes reálhozam a visszalépőknek

Az egyik legfontosabb kérdés tehát a maradó tagok javára látszik eldőlni, miközben a minisztérium a visszalépőknek is igyekszik a kedvében járni. Ennek jeleként az NGM csütörtökön arra hívta fel a mintegy 100 ezer érintett pénztártag figyelmét, hogy ha visszalépnek az állami rendszerbe, akkor ugyanúgy adómentesen juthatnak hozzá a reálhozamukhoz, mint ahogy a tavaly visszatérő 2,8 millió pénztártag tehette.

További fontos részletek az origo-n.

Forrás: origo.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.