Négy részletben is fizethető az szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akiknek kevesebb, mint 100 ezer forintnyi szja-fizetési kötelezettségük van, és nem vállalkozók, azok négy egyenlő részletben is eleget tehetnek adózási kötelezettségüknek – írja friss közleményében a NAV.


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 133/A. § (1) bekezdése alapján is lehetséges a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek szja-bevallásukban arról nyilatkozni, hogy a bevallott, 100 000 forintot meg nem haladó szja-fizetési kötelezettségüket pótlékmentes részletfizetéssel, az esedékességtől számított legfeljebb 4 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesítsék.

A megváltozott jogszabályi környezetnek megfelelően az első részlet megfizetésének határideje a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség törvényben meghatározott esedékességének napja, azaz 2012. május 21-e, ami egyben a bevallás benyújtásának a határideje is. A második, harmadik és negyedik részlet befizetésének határideje június 20-a, július 20-a, és augusztus 21-e.

A befizetés módozatainak lehetőségeit a NAV itt részletezi.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.