Sokan vártak rá: indul az első pozitív adóslista


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létrejött Magyarország első, pozitív és negatív adósinformációt egyaránt nyújtó Credit Bureau-ja – jelentették be a közelmúltban megalakult CRIF Zrt. mai sajtótájékoztatóján. A bankok által adatvédelmi okokból kifolyólag már régóta hiányolt, évek óta szorgalmazott pozitív adóslistát a társaság önkéntes információszolgáltatás alapján hozza létre és nyújtja az azt igénylő hitelintézeteknek a tavaly szeptemberben PSZÁF-tól kapott engedélynek megfelelően.

A Credit Bureau egy olyan rendszer, amely hitelezési információkat gyűjt a banki ügyfelekről, majd felhasználásra bocsátja az ügyfél havonta frissített hitelezési történetét a vele szerződésben álló hitelintézetek számára. A jó adósok ennek csak hasznát veszik, hisz könnyebben kapnak hitelt, amennyiben biztos információval rendelkezik a bank arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó – mondta el a bolognai székhelyű, Olaszországon és immár hazánkon kívül Csehországban, Szlovákiában működő CRIF Credit Bureau Services vezetője, Enrico Lodi.

Csökkenő hitelezés és növekvő kockázatok jellemzik jelenleg mind az olasz-, mind a magyarországi hitelezést, a hitelezési tevékenység fellendítésében nagy szerepe lehet a hitelezettekről meglévő információk mennyiségének és minőségének. Minél több hitel-referenciaadat birtokába kerülnek a pénzintézetek, annál jelentősebb hatása lesz ennek a tényezőnek, és ez a célja a CRIF Zrt. megalapításának. Átláthatóbb, egyszerűbb és igazságosabb lesz ezzel a bankok és az ügyfelek közötti viszony, növelve a megítélt hitelügyletek számát – fejtette ki Lodi.

Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: néhány bankkal már aláírták az adatszolgáltatást lehetővé tevő megállapodást (a nevüket várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, de elmondása szerint a piac 60%-át alkotják ők). A társaság tevékenysége azért egyedi egyelőre Magyarországon, mert önkéntes adatszolgáltatáson, írásbeli hozzájáruláson alapul, és összhangban áll az európai előírásokkal. Pozitív és negatív információkat is tartalmaz, vagyis minden olyan adatot, amely a hitel igénylésének, megítélésének és törlesztésének körülményeit illetően érdekes lehet a hitelintézetek számára, így a duplikáció és a csalás is kiszűrhető vele. Scoringot és ügyélportfólió-menedzsmentet segítő szolgáltatásokat is nyújt a társaság, és lehetővé teszi a közüzemi intézmények által tárolt adatok felhasználását is, amennyiben az érintett ügyfél ehhez hozzájárul a hiteligénylés során kitöltendő nyilatkozatban – tette hozzá Heschl.

Egy 2003-as tanulmány szerint az 1989 óta létező olasz pozitív adóslista nélkül 1.6 százalékkal kisebb lett volna a GDP a ténylegesnél, így Magyarországon is hozzáadott gazdasági értéket várnak a rendszertől annak következtében, hogy várakozásaik szerint a hitelhez jutás könnyebb és egyszerűbb lesz, és csökkenni fog a visszautasított hiteligénylések aránya. A sajtótájékoztatón elhangzott: a PSZÁF engedélyét követően az adatvédelmi biztost is megkereste a CRIF Zrt., ám a mai napig nem kaptak negatív kommentárt tőle, és más hatóságoktól sem.

Forrás: Pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.