START-kártya felhasználása, járulékkedvezmény érvényesítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól módosulnak a a START-kártya felhasználásával, a járulékkedvezmény érvényesítésével és elszámolásával kapcsolatos részletszabályok.

A 33/2009. (XII. 21.) PM rendelet 2010. január 1-jei hatállyal módosította a START-kártya felhasználásának, a járulékkedvezmény érvényesítésének, továbbá elszámolásának részletes szabályairól szóló 31/2005. (IX. 29.) PM rendeletet.

Amennyiben a középfokú végzettség alapján kiváltott START-kártya tulajdonosa a kártya érvényessége alatt felsőfokú végzettséget szerez, köteles azt és a végzettség megszerzésének időpontját munkaadójának és az állami adóhatóságnak haladéktalanul bejelenteni. A START-kártya érvényességi időtartamát nem befolyásolja, ha a pályakezdő fiatal a START-kártya érvényességi ideje alatt szerez felsőfokú végzettséget.

Amennyiben a pályakezdő fiatal foglalkoztatása után a munkaadót megillető járulékkedvezmény – a foglalkoztatás első évének naptári hónapon belüli letelte és a foglalkoztatás második évének ugyanezen naptári hónapon belüli kezdete miatt – részben tíz és húsz százalékos mértékben is fennáll, a fizetési kötelezettség megállapításakor a törvényben meghatározott járulékalap alapulvételével:

  • a) a hónap első napjától a foglalkoztatás első évének letelte napjáig terjedő időszakra eső járulékalap tíz százalékát,
  • b) a foglalkoztatás második évének első napjától a hónap utolsó napjáig terjedő időszakra jutó járulékalap húsz százalékát,
  • c) ha a foglalkoztatás második évének első napját magában foglaló hónapban a foglalkoztatási jogviszony megszűnik, a járulékalap húsz százalékát a foglalkoztatás második évének első napjától a foglalkoztatási jogviszony megszűnése napjáig terjedő időszakhoz igazodóan
    kell számításba venni.

Ha a 2009. december 31-ét követően felsőfokú végzettség alapján kiváltott (igényelt) START-kártyával rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatása után a munkaadót megillető járulékkedvezmény – a foglalkoztatás kilencedik hónapjának naptári hónapon belüli letelte vagy a foglalkoztatás tizedik hónapjának naptári hónapon belüli kezdete miatt – részben tíz és húsz százalékos mértékben is fennáll, a fizetési kötelezettség megállapításakor a felsőfokú végzettségű pályakezdőre megállapított járulékalap alapulvételével:

  • a) a naptári hónap első napjától a foglalkoztatás kilencedik hónapjának letelte napjáig terjedő időszakra eső járulékalap tíz százalékát és
  • b) a naptári hónap a) pont szerinti napját követő naptól a naptári hónap utolsó napjáig terjedő időszakra jutó járulékalap húsz százalékát
    kell számításba venni.

Ha a foglalkoztatási jogviszony a foglalkoztatás tizedik hónapja első napját magában foglaló naptári hónapban megszűnik, a járulékalap húsz százalékát a foglalkoztatás tizedik hónapja naptári hónapon belüli első napjától a foglalkoztatási jogviszony megszűnése napjáig terjedő időszakhoz igazodóan kell számításba venni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.