Sürgetik az áfa-csökkentést
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az alapvető élelmiszerek áfakulcsnak mielőbbi csökkentését és az erről szóló döntés nyilvánosságra hozatalát sürgeti három élelmiszer-ipari érdekképviselet. Volna honnan csökkenteni, ez derül ki az EU-s élelmiszer-áfakulcsokról készült infografikából. Orbán Viktor szerint az áfacsökkentés nem jutna el a fogyasztókhoz.
A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös közleményükben úgy fogalmaztak: három tényező – a termékkör, a mérték és a hatálybalépés – ismerete a piaci szereplők számára üzenetértékű és kulcsfontosságú lehet a kérdésben. Ugyanis már a bejelentés ténye is elindítja az érintett termékpályákon a várt kedvező folyamatokat – áll a közleményben.
A terméktanácsok örömmel nyugtázták a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkárának, Czerván Györgynek azon bejelentését, hogy a kormány a közeljövőben ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést.
A három terméktanács tavaly augusztusban konkrét mértékre és termékkörre vonatkozó javaslatot juttatott el a kormányzat illetékeseihez – emlékeztetnek. Ebben javasolták, hogy a tej, a trappista sajt, a vágott baromfi, illetve baromfi húsrészek, a tojás, valamint a sertés tőkehúsok áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen. Az érintett két minisztérium – a VM és az NGM – szakembereivel folytatott többfordulós egyeztetésen az álláspontok tisztázódtak, illetve közeledtek. Időközben több, hasonló kezdeményezés vált ismertté, legutóbb az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) készített ebben a témában tanulmányt.
Mostanra egységessé vált az álláspont – a termelőtől a feldolgozón át a kereskedőig, a kutatótól az érdekvédőig, a minisztériumtól a szakmaközi szervezetekig – miszerint a feketegazdaság térnyerését a túl magas adómérték segíti, miközben a szabályosan működő hazai vállalkozások tartósan versenyhátrányba kerülnek és működésük ellehetetlenül – áll a közleményben.
Olyan – gazdaság- és társadalompolitikai szempontokat egyaránt figyelembe vevő – döntés szükséges, amelynek eredményeként a fogyasztói árak csökkenésében, valamint a legális versenyfeltételek megteremtésében rejlő előnyök meghaladják az adóbevétel-csökkenés hátrányait. E tekintetben a három terméktanács továbbra is megalapozottnak tartja korábbi javaslatát és ismételten a döntéshozók figyelmébe ajánlja azt – tartalmazza a közlemény.
Rosszak az esélyek
A szocialista Gőgös Zoltán az alapvető élelmiszerek áfájának mielőbbi csökkentését sürgette azonnali kérdésében.
A kormány nem keveri össze az adópolitikát a szociálpolitikával, a kabinet szerint ugyanis az a gazdaságpolitika, amely az adórendszeren keresztül akar szociálpolitikát folytatni, bukásra van ítélve – mondta a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a szocialista Gőgös Zoltán azonnali kérdésére válaszolva. Hozzátette: az alacsony jövedelemadózás híve, és a kormány a jövőben is szeretné csökkenteni a jövedelmet terhelő adókat.
Eddig nem találtunk meggyőző érvet és megfelelő garanciát arra, hogy az áfa csökkentésével a fogyasztói árak is mérséklődjenek. A tapasztalatokat vizsgáljuk, egy ilyen döntés alapos előkészítést igényel – mondta a miniszterelnök.
(Forrás: MTI)