Számlagyárat kapcsolt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bűnszervezet tagjai 23 gazdasági társaság nevében mintegy száz vállalkozás számára állítottak ki nagyjából két és fél ezer, főként alkatrészekről, műszaki berendezési tárgyakról, építési munkákról, ruhaneműkről szóló fiktív számlát. A számlagyárat egy ismert kiskunfélegyházi vállalkozó irányította, de a neki segédkezők is tisztában voltak a csalással.


A közlemény szerint a fiktív számlákra a Békés megyei adóellenőrök egy orosházi cég ellenőrzésekor figyeltek fel. Az adatok egy budapesti könyvelőirodához vezettek, ahol egy teljes számlagyár tevékenységére bukkantak. A gyanú szerint egy 44 éves budapesti nő az irodájával kapcsolatban álló cégeknek és más gazdasági társaságoknak fiktív számlákat kínált jutalék ellenében.

A pénzügyi nyomozók az iroda vezetőjének lakásán és további 30 helyszínen bélyegzőket, hamis számlákat, könyvelési anyagokat foglaltak le. Az elkövetők által okozott kár megtérülésére több mint 600 millió forint értékben foglaltak le gépjárműveket, ingatlanokat, készpénzt és műszaki gépeket – áll a közleményben.

A Békéscsabai Járásbíróság az ügyben érintettek közül négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a napokban, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt.

(Forrás: MTI)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a napokban vádemelési javaslattal fejezett be egy nyomozást, amit bűnszervezetben elkövetett több mint 240 millió forint adócsalás, valamint 162 millió forint értékű pénzmosás, továbbá más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indított.

A megrendelők rendszeresen jelezték fiktív számla igényüket a bűnszervezet irányítójának, majd a számlák összegét átutalták a számlázó társaság bankszámlájára. Ezt a pénzt több személy készpénzben felvette és átadta a számlagyár irányítójának, aki a pénzből megtartotta saját jutalékát, a többit pedig visszajuttatta a feladónak. A valótlan tartalmú számlák beépítésével általános forgalmi adó és társasági adó fizetési kötelezettségüket csökkentették a vállalkozások.

A bűnszervezet vezetőjét és társait munkavállalóként bejelentették a számlagyári társaságoknál, hogy munkabér címén kiugróan magas összegeket tudjanak felvenni. A munkabérből származó jövedelmüket személyi jövedelemadó bevallásukban feltüntették, azonban adófizetési kötelezettségüknek csak minimális részben tettek eleget, így akarták az adócsalásból származó pénzt tisztára mosni.

A pénzügyi nyomozók az érintett társaságoknál adóellenőrzést, a bűnszervezet fejénél pedig vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek és 250 millió forintot azonnal zároltak a költségvetésnek okozott kár biztosításaként. A feltárt bűncselekmények bűnszervezetben történő elkövetése miatt a törvény akár 16 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.

Forrás: NAV sajtó


Kapcsolódó cikkek

2023. november 29.

Újkatás vállalkozó számlázhat-e adószámos magánszemélynek (bérbeadó, szállásadó)?

Egy újkatás egyéni vállalkozónak lehet-e bevétele adószámos magánszemélytől? Legyen szó egy airbnb-ző szállásadóról, lakást kiadó bérbeadóról vagy akár őstermelőről. Bár már több, mint egy éve szigorították a KATA feltételeit, még mindig vannak félreértések. Íme a teljeskörű és érthető válasz a Tudatosadózótól, majd ráadásként egy állásfoglalás a NAV-tól. Van egy varázsmondat, amit a bölcs újkatás minden számlájára ráírt, 100%-os védőpajzsot húzva az újkatája köré. 

2023. november 29.

Áfa és átalakulás

Adózás szempontjából lehetséges a nem kedvezményezett átalakulás és a kedvezményezett átalakulás. Nem kedvezményezett átalakulások esetében adóalap módosító tételeket szükséges figyelembe venni. A társaságiadó-törvény adókedvezményeket biztosít a kedvezményezett átalakulás választása és feltételeinek teljesülése esetére. A szabályozáson túl érdekes jogesetet ismertetünk.