Számos lehetőséget kínálnak a vállalkozásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult a pályázati szezon, a mikro-, és kisvállalkozások az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) vállalkozásfejlesztési programjából szerezhetnek pénzt többek között az elavult géppark fejlesztésére, telephelybővítésre, új alkalmazottak felvételére, vagy termék, illetve szolgáltatás korszerűsítésére. Március elsejétől lehet beadni pályázatokat az ÚSZT keretében vállalkozásfejlesztésre, kutatás-fejlesztésre, az üzleti környezet javítására. Bizonyos kiírásokon kizárólag mikro- és kisvállalkozások indulhatnak.

A mikrovállalkozások fejlesztése című pályázati kiíráson csekély, 10 százalékos önerővel, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhet vissza nem térítendő támogatást az érintett kör, és e mellé a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló mikrohitelt is biztosítanak. A kombinált támogatást tárgyi eszköz beszerzésre, infrastrukturális és ingatlan-beruházásra, vagy vásárlásra, valamint információs technológia-fejlesztésre (hardver, illetve szoftver vásárlására) lehet igényelni a pályázat keretében. Fontos kitétel, hogy akkor bírálják el pozitívan a pályázatot, ha a pályázó a vissza nem térítendő támogatásra és a kedvezményes hitelre is jogosultságot szerez.

A mikrohitelről a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. közvetítőitől, a Magyar Záloghitel Zrt., a Kelet Gazdaságélénkítő Zrt., és a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól lehet információt szerezni. Mikrovállalkozásnak minősül az a cég, amely tíznél kevesebb személyt foglalkoztat, továbbá éves árbevétele és/vagy éves mérlegfőösszegének értéke nem haladja meg a 2 millió eurót.

Mennyit lehet felvenni?

A vissza nem térítendő támogatás összege 1-4 millió forint lehet, míg a hitelé 1-8 millió. Korlátot jelent a megvalósítandó projekt értéke, amelynek tíz százalékát saját forrásból a pályázónak kell biztosítania. A vissza nem térítendő támogatás mértéke legfeljebb a projektérték 45 százaléka, míg a mikrohitelé legfeljebb a 60 százaléka lehet, és a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelét.

Egy tízmillió forintos projekt esetén például egymillió forint saját erő mellett 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 6 millió forint mikrohitelt lehet felvenni.

A támogatásért cserébe a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben a személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás felét.

További részletek a HírTv Online Gazdaság rovatában.

Forrás: Hír TV


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.