Számos polgármester tiltakozik a hipa-döntés miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Karácsony Gergely főpolgármester és 37 kerületi, illetve vidéki településvezető közös közleményben követeli, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, szerintük „az önkormányzatok kivégzését jelentő” döntését.

A Szabad Városok Szövetsége nevű szervezet vasárnap közzétett közleményében úgy fogalmaztak: az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

A közleményt aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. „Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen” – fogalmaztak.

Hozzátették: a csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, „a közszolgáltatások védelmében” december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat. Ezzel kívánják felhívni a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

iparűzési adóAzt írták: az iparűzési adó bevételéből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezek ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került – vélekedtek.

Álláspontjuk szerint a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt „Orbán Viktor kénye-kedve szerint”, politikai alapon fogja osztani a kormány.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek