Százmilliót csalt el egy zalai erdőgazdálkodó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélte szerdán a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a férfit, aki éveken keresztül vállalkozói igazolvány nélkül állított ki számlákat, de több mint 100 millió forint adót és járulékot nem fizetett be az államkasszába.


Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az előzményekről az MTI-vel azt közölte: a 41 éves nagyrécsei férfi 2005-től végzett egyéni vállalkozóként erdőgazdálkodási tevékenységet, de adótartozás miatt 2007-ben bevonták a vállalkozói igazolványát.

A férfi ennek ellenére folytatta a tevékenységét, így 2008 és 2011 között mintegy 400 számlát állított ki összesen 191 millió forintot meghaladó összegről, ezt partnerei a saját könyvelésükben és adóbevallásaikban szerepeltettek. A vádlott ezekben az években nem készített adóbevallást, pedig összesen 107 millió forint adót és járulékot kellett volna befizetnie.

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

A Zalaegerszegi Járásbíróságon meghallgatott tanúk többsége elmondta: a vádlott apósával dolgoztak együtt, aki megbízható vállalkozónak számított, majd halála után a most vádlottként szereplő fia vette át a munkáit. A tanúkban fel sem merült, hogy a vádlott jogilag nem rendezett keretek között tevékenykedik.

A vádlott sem a nyomozáskor, sem a bíróság előtt nem tett vallomást, de elismerte a cselekményét. Az adóhatósági eljárás során közölteket – miszerint rendszeresen állított ki pénzért fiktív számlákat is – a bíróság előtt már nem tartotta fent.

A férfit hétrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében találta bűnösnek a bíróság, és két és fél év börtönbüntetésre ítélte, illetve három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, mert a védő enyhítésért fellebbezett.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.