Széchenyi Pihenőkártya: mit kell tudni az elfogadóhelyeknek?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szálláshely-szolgáltatással vagy belföldi utazásszervezéssel foglalkozol és szeretnéd, ha tódulnának hozzád a vendégek az elektromos üdülési csekkel? Összegyűjtöttük, hogy mi a teendőd ehhez, hova kell fordulnod, mit kell kitöltened, milyen technikai feltételekkel kell rendelkezned, és mennyibe kerül ez neked.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) az üdülési csekk modern utódja, de jelenleg csak szálláshelyfoglalás mellett lehet fizetni. Bankkártyához hasonlító elektronikus utalványkártya, de címletei nincsenek, mint az üdülési csekknek (vagyis forintra pontosan fizethet vele a vendég). A következő szolgáltatásokat vásárolhatják meg (szálláshelyfoglalás mellett) az elfogadóhelyeken (jelenleg szálláshelyeken vagy belföldi utazásszervezőknél) a belföldi utazók a kártyával:

 • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.),
 • éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR 56.10.),
 • belföldi utazásszervezés (TEÁOR 79.12.-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),
 • egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR 86.90.),
 • előadó-művészet (TEÁOR 90.01.),
 • múzeumi tevékenység (TEÁOR 91.02.),
 • növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 91.04.),
 • vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR 93.21.),
 • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR 93.29.),
 • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 96.04.),
 • testedzési szolgáltatás (TEÁOR 93.13),
 • egyéb sporttevékenység (TEÁOR 93.19-ből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége).

Ha elfogadóhely leszel, a te felelősséged, hogy csak olyan szolgáltatást fizethessenek nálad a kártyával, ami a fenti felsorolásban (a törvényben) szerepel.

Jelenleg csak az OTP Pénztárszolgáltatóval tudsz szerződni, mert egyelőre csak ők forgalmazzák a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP). De pár héten belül elvileg az MKB-nál is lehet majd szerződni (és elképzelhető, hogy később a K&H-nál is).

Ahhoz, hogy a kártyával fizessenek nálad, technikai háttér is kell. Gondoltak azokra a szolgáltatókra is, akiknek már vannak kártyaelfogadó eszközeik, azokra is, akik interneten intéznék szívesebben a fizetést, és akkor sem kell kimaradnod, ha nincs interneted – a telefonos fizetés is lehetséges lesz.

Folytatás az Atecéged.hu-n.

Forrás: Atecéged.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.