Át kell állítani a pénztárgépeket – nem lesz még euró


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb magyar pénztárgép és taxaméter úgy van beállítva, hogy 2012-től ne mutassa az árat, és adja a számlát euróban. Eredetileg ugyanis a 2013-as csatlakozási dátum van beléjük programozva, a felkészülést pedig egy évvel korábban meg kell kezdeni.

Át kell állítani a legtöbb pénztárgépet és taxamétert, hogy 2012-től se mutassa az árat, és adja a számlát euróban – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Honyek Péter, a hatóság adószakmai szóvivője az InfoRádióban azt mondta: valóban több ezer forintba kerül ez az érintetteknek, de ezt az összeg, a többi kiadáshoz hasonlóan csak az adóalapot csökkenti.

Az adóigazgatási azonosításra alkalmas nyugta adását biztosító pénztárgépek és taxaméterek az euróbevezetés technikai dátumaként jelenleg 2013. január 1-re vannak beprogramozva. Ez azt jelenti, hogy ezek a készülékek e dátummal megkezdik az euró üzemmódra történő átállást, és blokkolják a forint-elszámolású működést, illetve e dátumot egy évvel megelőzően (tehát 2012. január 1-én) már a felkészülési időszak szabályai szerint kezdhetnek el működni.

Ahhoz, hogy a készülékek forint-elszámolású üzemmódban működhessenek tovább, az előre programozott dátumot át kell állítani egy vélelmezett újra – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. január 1-ben határozta meg.

A pénztárgépek és taxaméterek átállítását NAV-engedélyes szervizzel legkésőbb 2011. december 31-ig el kell végezni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az elszámolási mód már csak adómemória cserével állítható vissza, melynek költségei nagyságrendekkel nagyobbak lehetnek.

A pénztárgép, taxaméter forgalmazási engedélyének érvényessége a gyakorlatban azt jelenti, hogy a PM-rendelet csak az érvényes forgalmazási engedélyű készülékek esetében engedi meg a felhasználónál újként való üzembe helyezést, valamint használt készülék esetében az adásvétel vagy bérbeadás útján másik használó részére történő értékesítést.

A PM-rendelet még méltányossági alapon sem engedi meg a NAV számára, hogy e szabály alkalmazásától eltekintsen. Ezért az euró kezelésére nem alkalmas pénztárgépek, taxaméterek esetében sem a készülék forgalmazási engedélyének meghosszabbítására, sem pedig másik használó részére történő átírás engedélyezésére nincs lehetőség.

Forrás: pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.