Személyes adatok kezelése adóellenőrzés során


A NAV ellenőrei adatmentést hajthatnak végre; tükörmásolatot készítenek az adózó számítógépeinek adatállományáról, amit elemeznek. Milyen szabályok vonatkoznak gépen található nem céges adatokra? Erről beszél dr. Kovács Ferenc, az Adó szaklap főszerkesztője.


A NAV az ellenőrzési tevékenységét alapjaiban alakította át. Az alapvetően együttműködni hajlandó adózókat tevékenységükben segíti, ugyanakkor a jogsértő adózókkal szemben valamennyi eszközével és jogi lehetőségeivel együttesen fellép.

Mik az ellenőrzés legalapvetőbb szabályai?
Milyen típusai vannak az ellenőrzéseknek?
Milyen specialitások jellemzik a transzferár-ellenőrzéseket?
Melyek a fókuszban lévő tranzakciók?
Mekkora lehet a bírság összege?

Csak néhány a számos kérdés közül, melyet a NAV szakemberei meg tudnak válaszolni.

Ha átfogó képet szeretne kapni a NAV által végzett eljárások szabályairól, valamint hasznos útmutatót az adóhatósággal való együttműködéshez, akkor vegyen részt webináriumonkon, és hallgassa meg a NAV szakembereinek előadását. Részletek >> Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.