Szja-bevallás: köztartozással nincs adóvisszatérítés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre többen nyújtják be a 2011-es évről szóló szja-bevallásukat, melyben visszajáró adót, adóelőleget tüntetnek fel és meglepődve tapasztalják, hogy egyáltalán nem, vagy csak egy részét kapják vissza a várt összegnek. A NAV ugyanis vizsgálja, hogy van-e köztartozása az adózónak.


Az idén a vasárnapra eső bevallási határidő miatt május 21-én hétfőn jár le a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje, akik azonban visszaigényelhető adót tüntetnek fel a bevallásban, igyekeznek minél hamarabb benyújtani azt az adóhatósághoz.

A köztartozás azonban csökkentheti, vagy akár le is nullázhatja a visszajáró adót. Köztartozásnak minősül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál vezetett folyószámlán nyilvántartott adónemek hátralékai, a vámtartozás, a külső szervek által lejelentett önkormányzati tartozás, és az adók módjára behajtandó köztartozás.

A kiutalni kért adót – fennálló köztartozás esetén – a kimutatott hátralék összegéig visszatartják, erről külön végzésben dönt az adóhatóság.

Aki már a bevallás benyújtásakor tudatában van a tartozásának, a visszaigénylést tartalmazó bevallás 170-es mellékletét kitöltve rendelkezhet tartozás átvezetéséről a folyószámlán kimutatott hátralékos adónemre. Ilyenkor külön végzést nem hoz a hatóság, hanem a bevallásban megjelölt kérésnek megfelelően átvezeti a tartozást és a maradékot utalja vissza az adózónak.

Fontos, hogy a köztartozásra átvezetett, visszatartott összegen felül visszaigényelhető adó kamatmentes kiutalására nyitva álló határidő a bevallás beérkezésétől, hibajavítás esetén pedig a javítás napjával történő újraérkeztetéstől számított 30 nap. Ha ezt túllépi az adóhatóság, akkor automatikusan kamattal növelt összegben utalja vissza a kiutalni kért összeget.

Akár a bevallással, akár a köztartozással kapcsolatban telefonon is lehet érdeklődni az Ügyintézői Contact Center 06-40/20-21-22 telefonszámán. A rendszer használatának feltétele, hogy az ügyfél a 12UK30 számú adatlap benyújtásával ügyfél azonosító számot kérjen. Ügyfél azonosító számot meghatalmazottként is kérhetnek, amihez a 12T180-as számú adatlap kitöltése is szükséges. Az adótitok védelme érdekében más telefonszámon konkrét tájékoztatás nem adhat az adóhatóság.

(forrás: NAV)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.