Szja-bevallás: ma nyilatkozhatunk utoljára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legkésőbb ma le kell adniuk szándéknyilatkozatukat azoknak a dolgozóknak, akik azt szeretnék, hogy a munkáltatójuk készítse el személyi jövedelemadó bevallásukat. Az ekhózó dolgozók nem kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, a törvény szerint ők csak önadózók lehetnek.

Háromféle módon vallhatják be a magánszemélyek a 2006. évi személyi jövedelemadót: vagy a munkáltatójuk, vagy az adóhatóság állapítja meg az adójukat, vagy pedig önadózóként saját maguk teszik meg adóbevallásukat. Hogy ki melyik lehetőséget választhatja, törvény írja elő.

Csak önadózók lehetnek az ekhósok

Az egyszerűsített közteherviselés szerint adózó (ekhózó) dolgozóknak mindenképpen önadózóknak kell lenniük. Az ekhóról szóló törvény előírja, hogy „Az ekhót választó magánszemély önadózóként az adóévről személyi jövedelemadó bevallást nyújt be, amelyben feltünteti a jogszerűen ekhóalapként figyelembe vett bevételét és az abból levont ekho összegét.” Azaz nekik május 21-ig kell benyújtaniuk az szja-bevallást az állandó lakhelyük szerint illetékes adóhatósághoz.

Normál béresek: ha a törvény engedi

Idén a magánszemély személyi jövedelemadó-bevallását átvállalhatja a munkáltató, igaz, elég sok feltételt szab. Például, ha valakik tőzsdei ügyletből származó jövedelmet szerzett, a törvény szerint nem kérheti a munkáltatói adómegállapítást. De akkor is elesik ettől, ha adókedvezményt akar érvényesíteni, például felsőoktatási tandíj halasztott kedvezményét, felnőttképzés díjának kedvezményét vagy számítógép kedvezményét. Ha a dolgozó megfelel a feltételeknek és szeretné is igénybe venni a munkáltatói adómegállapítást, arról február 15-ig kell nyilatkoznia a munkáltatónál.

A normál béresek emellett kérhetik az adóhatósági megállapítást is. Ebben az esetben is ma jár le a határidő, csakhogy az erről szóló nyilatkozatot nem a munkáltatóhoz, hanem az Apehnek kell benyújtani. A 06530. számú „”Bejelentés és nyilatkozat a 2006. évi személyi jövedelemadó adóhatósági megállapításához”” című nyomtatványt kitöltve, jövedelemigazolásokkal együtt kell postára adni csütörtök éjfélig, de a munkáltatónak is át lehet adni.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.