Szja bevallás: számít az 1 százalék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja bevallásban idén se feledkezzünk meg rendelkezni az 1+1 százalékról, csak a civilek évente 3-6 milliárd forinttól esnek el azért, mert elfelejtjük vagy hibásan töltjük ki a bevallásunkat. Az idén sem kell feltétlenül borítékkal bajlódni, a bevallás részeként is rendelkezhetünk.


Már több mint egy évtizede van lehetőség arra, hogy személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát az általunk megjelölt civil szervezetnek és/vagy egyháznak ajánljuk fel, a statisztikák szerint azonban még mindig kevesen, a jogosultaknak csak körülbelül a fele él ezzel a lehetőséggel, és emiatt évi 3-6 milliárdot buknak el csak a civil szervezetek.

Az 1 százalék alapját csak a ténylegesen határidőben megfizetett adó képezi. Tekintettel arra, hogy az éves bevallással egyidejűleg gyakran nem keletkezik fizetési kötelezettség, mert évközben adóelőlegként már levonták a jövedelemből, ez az adó már megfizetettnek minősül. Természetesen ha van különbözet, akkor azt az adóbevallási határidőig meg kell fizetni.

Ki lehet kedvezményezett?

Kedvezményezettet két csoportból – civil szervezetek és egyházak – lehet választani. Mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze. Ha valamelyik csoportból nem választunk kedvezményezettet, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot adjunk be, mert az egyik 1 százalék nem irányítható át a másik csoportban lévő kedvezményezettek javára (az azonos csoportból választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat mindegyike érvénytelen).

A civil kedvezményezettek csoportjába azok társadalmi szervezetek, alapítványok, és közalapítványok tartoznak, amelyek legalább 2 éve közhasznú tevékenységet folytatnak. Ebbe a körbe tartoznak azok a kiemelt költségvetési szervek is , amelyeket a törvény tételesen felsorol. A rendelkezéshez a szervezetek 11 jegyű adószámára van szükség, ezeket első maguktól a kedvezményezettektől lehet beszerezni.

A kedvezményezettek másik csoportjába azok a bejegyz ett egyházak tartoznak, amelyeket az adóhatóság által technikai számmal látott el, valamint az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzatok a Nemzeti Tehetség Program. A rendelkező nyilatkozaton a kedvezményezett 4 jegyű technikai számát kell feltüntetni. A technikai számokat az adóbevallás útmutatója, és az adóhatóság honlapja is tartalmazza.

Az új egyházi törvény alapján számos egyház elveszítette 2011-ben bejegyzett egyházi státuszát, rájuk átmeneti rendelkezések vonatkoznak. Azok az egyházak, amelyek 2011. december 20-ig kérték az egyházi státuszuk megtartását, és az Országgyűlés a kérelmüket elutasította, 2012. május 21-ig a technikai számukra gyűjthetik az 1%-os felajánlásokat. Számukra a felajánlott összeget – az egyházakat megillető kiegészítés nélkül – az adóhatóság utalja át a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szerint. Ezeknek a szervezeteknek nem kell igazolniuk a kedvezményezetté váláshoz a kétéves működést és a 2011. január 1-jétől folytatott közhasznú tevékenységet.

A 2012. január 1-jén egyesületté váló egyházak 2012-ben már a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szerint gyűjthetnek felajánlásokat, és mentesülnek a kétéves működés, valamint a 2011. január 1-jétől folytatott közhasznú tevékenység igazolása alól.

Hogyan lehet rendelkezni?

A rendelkezéshez már nem kell borítékokat csatolni a bevalláshoz, a bevallás részeként is rendelkezhetünk, de annak sincs akadálya, hogy utólag, a bevallástól elkülönülten adjuk le a nyilatkozatot. Az alábbi módokon rendelkezhetünk:

  • az adóbevallási nyomtatvány részeként EGYSZA lapon (1153, 1153E), valamint a 1153ANY adónyilatkozathoz kapcsolt EGYSZA lapon
  • az adóbevallás elektronikus úton történő benyújtása esetén, a nyomtatvány részeként elektronikus úton
  • lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban személyesen vagy postán
  • elektronikus űrlapon, a bevallástól elkülönülten (11EGYSZA nyomtatványon)

Akkor is rendelkezhetünk, ha a bevallási kötelezettségünknek munkáltatói adómegállapítás útján teszünk eleget. Ilyenkor a 11EGYSZA jelű formanyomtatványt, vagy azzal egyező adattartalmú lapon megtett rendelkező nyilatkozatot kell kinyomtatni és lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületre átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve kell eljuttatni a munkáltatóhoz legkésőbb 2012. május 11-ig. A munkáltatónak 2012. május 21-ig kell a lezárt borítékokat sértetlenül átadni az adóhatóságnak.

Figyeljünk, mert a nyilatkozat érvénytelen, ha
az 1 % alapjául szolgáló személyi jövedelemadót az előírt határidőig nem fizetjük meg,

  • a törvényben előírt határidőt (május 21.) követően küldjük meg a rendelkező nyilatkozatot, y
  • tévesen tüntetjük fel a kedvezményezett adószámát,
  • bevallást nem nyújtunk be, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot teszünk,
  • több civil szervezet adószámát, vagy több egyház technikai számát tüntetjük fel.

Bővebb információk

A NAV információs füzetéből, valamint az Adó szaklap 2012/4-5. számában megjelent cikkből részletesen tájékozódhatunk a kedvezményezetté válás feltételeiről és a kedvezményezettek beszámolási kötelezettségéről is. Ha tanácstalanok vagyunk, kinek rendelkezzünk, a NAV honlapján mindent megtudhatunk a tavalyi jogosultakról.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.