Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése


A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?

Releváns jogszabályok:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről

Minden olyan bérlet/jegy 100 százalékban téríthető adómentesen, amely alkalmas és szükséges a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti munkába járásra.

Ez azt jelenti, hogy a Pest vármegyei bérlet térítése csak akkor számolható el adómentesen,

– ha munkába járás Pest megyéből Budapest közigazgatási határán kívülről történik;

– ha a munkába járás ugyan Budapest közigazgatási határán belül történik, de a munkavállaló a közigazgatási határon belül a munkavégzés helyét – annak földrajzi elhelyezkedése miatt – olyan helyi közösségi közlekedési eszközzel tudja elérni, amelynek közlekedési útvonalát kifejezetten a település (Budapest) külterületén lévő munkáltató elérhetőségének biztosítása miatt létesítették [39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet ab) pont].

Továbbá a NAV által kiadott tájékoztató szerint

– amennyiben a munkavállaló egy vármegyén belül használja a helyközi járatokat, a vármegyebérlet akkor is téríthető, ha egyébként a vármegyebérletnél olcsóbb jeggyel is eljuthatna a munkahelyére; ugyanakkor, ha a munkavállaló a vármegyén belüli ingázáshoz országbérletet használ, akkor az országbérlet csak a vármegyebérlet áráig téríthető adómentesen;

– ha a munkavállaló munkába járása legalább két vármegyét érint, az országbérlet teljes ára adómentesen téríthető akkor is, ha az magasabb, mint az adott útvonalra egyébként váltható jegy.

A kérdés és a válasz az Adó Jogtáron elérhető Személyi jövedelemadó példatárban jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.