Szórja a pénzt a kormány az állami intézményeknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH 4,2 milliárdot kapott, a Terrorelhárítási Központ 1,4 milliárdot, a rendőrség 8 milliárdot.

A kormány 19,2 milliárd forintot csoportosít át a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium számára a 2010. évi költségvetés általános tartalékából – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból.

Az NGM fejezetén belül az APEH 4,2 milliárdot kap, amiből 3,4 milliárdot beruházásokra, 800 milliót pedig dologi kiadásokra fordíthat. A BM a Terrorelhárítási Központot, a büntetés-végrehajtást, a rendőrséget és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot finanszírozhatja. A Terrorelhárítási Központ 1,4 milliárd forintot használhat fel személyi, dologi és beruházási kiadásokra. A büntetés-végrehajtás 4,38, a rendőrség 8,04 milliárd forintot kap. Az OKF 1,18 milliárd forintnyi pluszhoz jut az idei tartalékhoz.

A nagy pénzszórásra tudatosan készült a kabinet. Egy hete elfogadtatott egy törvénymódosítást a parlamenttel, hogy a 61 milliárdos telekomadót az általános tartalékba helyezheti és onnan szabadon költhet. (Ráadásul a Napi Gazdaság legfrisebb híre, hogy lehet, hogy a telekomadót nem tudják a határidőig, hétfőig bevallani a cégek, mert nem készül el az állam a nyomtatvánnyal.) A 2010. évi költségvetési törvény 92,505 milliárd forint általános tartalékot irányzott elő, ezt emelték meg tehát a napokban 150 milliárd fölé.

A kormány nemrég aztán rádöbbent, hogy ebből baj is lehet, és gyorsan nagy takarékosságot rendelt el a központi költségvetési intézményeknél, megtiltotta nekik, hogy a novemberi kiadásoknál többet költsenek.

Az államháztartás tizenegy havi hiánya 1304,8 milliárd forint volt, 440 milliárddal több az éves előirányzatnál, vagyis az éves terv 150 százaléka volt az első tizenegy havi hiány. Az éves terv teljesüléséhez tehát 440 milliárdos decemberi többletre lenne szükség.

Forrás: Index.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.