Tájékoztatók az új áfa-törvénnyel kapcsolatos teendőkről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új áfa-törvény 2008. január 1-jén lép hatályba, és számos bejelentési kötelezettség terheli a vállalkozásokat. A módosuló rendelkezésekről és az év végi teendőkről az APEH több tájékoztatót is közzé tett honlapján, érdemes böngészni ezeket.

Alanyi adómentesség
Az alanyi adómentesség értékhatára 4 millió forintról 5 millió forintra nő. Azok az adóalanyok, akik (amelyek) a gazdasági tevékenységüket 2008. január elsejét megelőzően kezdték, 2008-ra vonatkozóan akkor választhatnak alanyi adómentességet, ha 2007-ben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, illetve 2008-ban az ésszerűen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt. Az ilyen adóalanyoknak az alanyi adómentesség választását 2007. december 31-ig kell az adóhatósághoz bejelenteniük Nem kell bejelentést tenniük azoknak az adóalanyoknak, akik 2007-ben is alanyi adómentesek voltak és 2008-ban is alanyi adómentesként kívánnak eljárni, feltéve, hogy a 2008-ra ésszerűen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot. A tevékenységüket 2008ban, év közben kezdő adóalanyok az alanyi adómentesség választását az adóalanyként történő bejelentkezéssel egyidejűleg tehetik meg.

Utazásszervezők árrés szerinti adózása
Az árrés-adózás alá eső utazásszervezési szolgáltatást 2008. január 1-től már nem csak utazási iroda, hanem minden olyan adóalany nyújtja, aki (amely) saját nevében utasnak nyújt olyan szolgáltatást, amelynek teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás, és idegenvezetés) szükséges. A korábbiakkal ellentétben az utazásszervezési árrés-adózás már nem csak utazási csomagra vonatkozóan alkalmazandó, hanem bármely – akár egy komponensű – olyan szolgáltatásra is, amelyet utazásszervező nyújt utasnak, ideértve a 24 órát meg nem haladó utazásszervezési szolgáltatást, illetve az olyan szolgáltatást is, amely éjszakai szálláshelyadást nem tartalmaz.

További tájékoztatók
Az APEH honlapján tájékoztatót közöl a közhatalmi tevékenység áfa-rendszerbeli megítéléséről, az MNB-árfolyam szerepéről az áfa alapjának forintra váltásakor, az őstermelőkre vonatkozó új szabályokról, valamint a csoportos áfa-alanyisággal kapcsolatos teendőkről is. A tájékoztatók letölthetők az APEH honlapjáról.

Forrás: A tájékoztatók letölthetők az APEH honlapjáról


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.