Társasági adóelőleg-feltöltés: 100 milliós árbevétel fölött


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év végi adóváltozásoknak köszönhetően a társasági adóalanyok közül a feltöltési kötelezettség már csak a 100 millió forint fölötti árbevételt elérő cégekre vonatkozik, az evások továbbra is árbevétel függetlenül kötelesek kiegészíteni az evát december 20-ig.

December 20-ig kell kiegészíteniük az éves várható adó összegére a vállalkozásoknak az eddig befizetett társasági adóelőlegeket, és iparűzési adó előlegeket. A feltöltési kötelezettség eddig azokra a vállalkozásokra vonatkozott, amelyeknek az éves árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. A jövő évi adómódosításokat tartalmazó 2010. évi CXXIII. törvény azonban módosította szabályozást. Eszerint a 2010. december 16-át követően teljesítendő társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség (feltöltési kötelezettség) feltételéül szabott, az adóévet megelőző adóévre vonatkozó, éves szinten számított árbevételi értékhatár 50 millió forintról 100 millió forintra emelkedett.

A feltöltési kötelezettség tehát nem vonatkozik arra az adózóra, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot.

Tekintettel arra, hogy az árbevételi értékhatárra vonatkozó módosítás 2010. december 16-án lép hatályba, így az új szabályt akkor lehet alkalmazni, ha az adózó a feltöltési kötelezettségét 2010. december 17-én vagy azt követően teljesíti. Az ezt megelőző adóelőleg-kiegészítésre még az 50 milliós szabályt kell alkalmazni. A naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók üzleti éve tekintetében akkor kell alkalmazni az új szabályt, ha a feltöltési kötelezettség határideje – az adóév utolsó hónapjának 20. napja – 2010. december 17. vagy azt követő nap, és amennyiben az adózó a feltöltést 2010. december 17-én vagy azt követően teljesíti – hívja fel a figyelmet az APEH tájékoztatója.

A feltöltési kötelezettség önellenőrzéssel módosítható, azaz a bevallott és befizetett összeget javítani lehet, például a feltöltési kötelezettség növekedése esetén önellenőrzési pótlék megfizetésével egyidejűleg.

A társasági adóelőleg kiegészítéssel kapcsolatban az erre kötelezett társaságoknak bevallási kötelezettségük is van, amelynek szintén december 20-ig kell eleget tenniük a 1046-os nyomtatvány benyújtásával.

Azok a társaságok, amelyek a társasági adójukat kötelesek feltölteni, a helyi iparűzési adójukat is kötelesek kiegészíteni a várható adó összegére. Az iparűzési adóelőleg kiegészítését szintén be kell vallani a 1046-os formanyomtatványon.

Az evásokra a feltöltési kötelezettség bevételi értékhatár nélkül vonatkozik. Az eva valamennyi alanyának, azaz nemcsak az evás gazdasági társaságoknak, hanem az egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük az eva-előleget a várható eva összegére december 20-ig.

Forrás: APEH tájékoztató


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.