Társasági adóelőleg-feltöltés: 100 milliós árbevétel fölött


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év végi adóváltozásoknak köszönhetően a társasági adóalanyok közül a feltöltési kötelezettség már csak a 100 millió forint fölötti árbevételt elérő cégekre vonatkozik, az evások továbbra is árbevétel függetlenül kötelesek kiegészíteni az evát december 20-ig.

December 20-ig kell kiegészíteniük az éves várható adó összegére a vállalkozásoknak az eddig befizetett társasági adóelőlegeket, és iparűzési adó előlegeket. A feltöltési kötelezettség eddig azokra a vállalkozásokra vonatkozott, amelyeknek az éves árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. A jövő évi adómódosításokat tartalmazó 2010. évi CXXIII. törvény azonban módosította szabályozást. Eszerint a 2010. december 16-át követően teljesítendő társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség (feltöltési kötelezettség) feltételéül szabott, az adóévet megelőző adóévre vonatkozó, éves szinten számított árbevételi értékhatár 50 millió forintról 100 millió forintra emelkedett.

A feltöltési kötelezettség tehát nem vonatkozik arra az adózóra, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot.

Tekintettel arra, hogy az árbevételi értékhatárra vonatkozó módosítás 2010. december 16-án lép hatályba, így az új szabályt akkor lehet alkalmazni, ha az adózó a feltöltési kötelezettségét 2010. december 17-én vagy azt követően teljesíti. Az ezt megelőző adóelőleg-kiegészítésre még az 50 milliós szabályt kell alkalmazni. A naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók üzleti éve tekintetében akkor kell alkalmazni az új szabályt, ha a feltöltési kötelezettség határideje – az adóév utolsó hónapjának 20. napja – 2010. december 17. vagy azt követő nap, és amennyiben az adózó a feltöltést 2010. december 17-én vagy azt követően teljesíti – hívja fel a figyelmet az APEH tájékoztatója.

A feltöltési kötelezettség önellenőrzéssel módosítható, azaz a bevallott és befizetett összeget javítani lehet, például a feltöltési kötelezettség növekedése esetén önellenőrzési pótlék megfizetésével egyidejűleg.

A társasági adóelőleg kiegészítéssel kapcsolatban az erre kötelezett társaságoknak bevallási kötelezettségük is van, amelynek szintén december 20-ig kell eleget tenniük a 1046-os nyomtatvány benyújtásával.

Azok a társaságok, amelyek a társasági adójukat kötelesek feltölteni, a helyi iparűzési adójukat is kötelesek kiegészíteni a várható adó összegére. Az iparűzési adóelőleg kiegészítését szintén be kell vallani a 1046-os formanyomtatványon.

Az evásokra a feltöltési kötelezettség bevételi értékhatár nélkül vonatkozik. Az eva valamennyi alanyának, azaz nemcsak az evás gazdasági társaságoknak, hanem az egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük az eva-előleget a várható eva összegére december 20-ig.

Forrás: APEH tájékoztató


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.