Termékbemutatón járt a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adóhiányt állapított meg, illetve bírságot szabott ki csaknem 43 millió forint értékben egy termékbemutatókra specializálódott vállalkozásra a NAV – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtófelelőse.


Jegyinák Attila közölte: egy olyan budapesti székhelyű, a Dél-Alföldön is tevékenykedő vállalkozásról van szó, amelyik egyebek mellett úgynevezett közérzetet javító eszközök – porszívó, klímaberendezés, áramcsökkentő – termékbemutatóval egybekötött értékesítésére specializálódott. A művelődési házakban rendezett bemutatókra telefonon és levélben toboroztak résztvevőket az ország minden tájáról.

A vizsgálat során az ellenőrök megállapították, hogy a cég könyvelt árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, amelyből az értékesítőinek jutalékot fizetett. A jutalék mellé a cég az egész országra kiterjedő munkavégzéshez személygépkocsit is adott, valamint a termékbemutatókon használt termékeket is az értékesítők rendelkezésére bocsátotta. A cég által fizetett jutalék majdnem elérte a teljes árbevételt, noha a szerződésekben az árbevétel mindössze 40 százalékában határozták meg az értékesítők részesedését. Nem stimmeltek a számok az árubeszerzési bizonylatokon sem.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A cég papírjai szerint több ezer terméket adtak el úgy, hogy beszerzés jóformán nem történt. Mivel a terembérletekről és az értékesítésekről tömegével kerültek elő a számlák, az ellenőrzés végén már az volt a kérdés, hogy mekkora lehetett a cég tényleges árbevétele, ha százmilliót utaltak az értékesítőknek.

A NAV a cég elektronikusan tárolt adataiból kiindulva megbecsülte a tényleges árbevételt és több tízmillió forint fizetendő adó eltitkolását tárta fel.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.