Több banknál hiányozhat a fedezet az adófizetéshez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájékoztatót adott ki az APEH a pénzintézetek számára, ha 2011-ben az elvárt jövedelem után kívánják megfizetni a társasági adót – ebben az esetben a korrigált árbevétel két százaléka után kell megállapítani a társasági adót.

Az elvárt jövedelem szerint azon társaságok esetében kell megállapítani az adókötelezettséget, amelyek nem értek el pozitív adóalapot és nem vonatkoznak rájuk speciális kedvezmények.

Azt a döntést is meghozhatják persze a cégek, hogy nem fizetnek adót, hanem egy részletes nyilatkozatban bemutatják, miért negatív az adóalapjuk. Ez viszont azzal a következménnyel jár, hogy az adóhatóság bizonyosan le is ellenőrzi az adatokat.

Az első félév kimutatásai alapján bőven van esély arra, hogy jövőre több bank is az elvárt jövedelem után fog adót fizetni. Az első félévi adatok szerint ugyanis az adózás előtti eredmény 12 bank esetében nem nyújt elég fedezetet az adó első felének befizetéséhez.

További részletek a pénteki Napi Gazdaságban.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.