Több banknál hiányozhat a fedezet az adófizetéshez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájékoztatót adott ki az APEH a pénzintézetek számára, ha 2011-ben az elvárt jövedelem után kívánják megfizetni a társasági adót – ebben az esetben a korrigált árbevétel két százaléka után kell megállapítani a társasági adót.

Az elvárt jövedelem szerint azon társaságok esetében kell megállapítani az adókötelezettséget, amelyek nem értek el pozitív adóalapot és nem vonatkoznak rájuk speciális kedvezmények.

Azt a döntést is meghozhatják persze a cégek, hogy nem fizetnek adót, hanem egy részletes nyilatkozatban bemutatják, miért negatív az adóalapjuk. Ez viszont azzal a következménnyel jár, hogy az adóhatóság bizonyosan le is ellenőrzi az adatokat.

Az első félév kimutatásai alapján bőven van esély arra, hogy jövőre több bank is az elvárt jövedelem után fog adót fizetni. Az első félévi adatok szerint ugyanis az adózás előtti eredmény 12 bank esetében nem nyújt elég fedezetet az adó első felének befizetéséhez.

További részletek a pénteki Napi Gazdaságban.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.