Több mint ezermilliárdot hajt be az adóhivatal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt évben az adótartozás behajtására 157 835 cég ellen rendelt el végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az összes folyamatban lévő végrehajtási ügyszám így a múlt év végére 361 956-ra emelkedett, azaz 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal, 1132,4 milliárd forintra növekedett. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig, 207,7 milliárd forintot igyekszik végrehajtással beszedni az adóhivatal – tájékoztat a feketelista.hu.


Csak papíron

Az elmúlt évben összesen 347,5 milliárd forintot sikerült az adóhatóságnak végrehajtani; 2,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel megelőzően. (A NAV tájékoztatása szerint a 2013 évben befolyt, mintegy 10 milliárd forintos többlet teljes egészében rendkívüli bevételből származott). A működő társaságok 288,8 milliárd forintot fizettek be, a nem működőktől – felszámolás, csődeljárás alatt állóktól – viszont mindössze 5,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára. Ez utóbbi körhöz tartozók jelentik a nagy gondot, mivel náluk évről évre halmozódik az adótartozás, és alig van esély a milliárdos hátralékok behajtására. Ezek az összegek legtöbb esetben már csak az adóhivatal nyilvántartásaiban szerepelnek.

Megdöbbentő adat: a nem működő cégek összes adótartozása (melynek csak egy része adóvégrehajtással érintett) és következményei, az ehhez kapcsolódó elmarasztalások összege egyetlen év alatt 11,7 százalékkal növekedett, és 2014. december 31-én 2508,1 milliárd forintra rúgott (ennek mintegy 40 százaléka szankciókból – bírság, késedelmi pótlék – adódik).

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>

A mögöttes felelőssége

A leghatékonyabb behajtási forma továbbra is az inkasszó; a 347,5 milliárdos bevételnek több mint a felét, 183,3 milliárd forintot, ilyen módon sikerült beszedni. A NAV és a pénzintézetek között létrejött kommunikációs csatornának köszönhetően mintegy 33 százalékkal nőtt a magánszemélyekre elrendelt inkasszók száma, és mintegy 10 százalékkal az így elért bevétel. Van, akiket csak a végrehajtás elindítása döbbent rá adófizetési kötelezettségükre; ők tavaly – a további következményektől tartva – 150,7 milliárd forint adótartozást egyenlítetek ki.

Az adótörvény előírása szerint az adóhivatal által megállapított adót a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. A tartozás a határidő letelte után válik végrehajthatóvá, és az esedékesség naptári évének utolsó napjától számított öt év elteltével évül el. A hivatal végrehajtható vagyon hiányában a tartozást behajthatatlannak minősíti, ám újból végrehajthatóvá nyilvánítja, ha az elévülési időn belül új, az adótartozást végrehajtható lehetőségek merülnek el.

Behajthatatlannak minősül a tartozás akkor is, ha a teljes körű végrehajtási eljárás ellenére megállapítható, hogy a további cselekményektől sem várható már eredmény. Amennyiben viszont a mögöttes felelős vagyoni helyzete lehetővé teszi, úgy számára válik kötelezővé az adótartozás befizetése, és vele szemben alkalmazzák az adóvégrehajtást.

Közép-Magyarország kétharmada

A feketelista.hu összesítése szerint a 2015 első hetén közzétett folyó adóvégrehajtások mintegy 65 százalékát közép-magyarországi cégek ellen rendelték el; tavaly a főváros és Pest megye több mint 84 000 vállalkozásánál jelentek meg a végrehajtók. Az adatokból az is kiderül, hogy az ország 19 megyéje közül tizennyolcban – az előző évi ugyanezen időszakhoz képest – csökkent az adóvégrehajtással szankcionált cégek száma; illetve egyetlen megyében, Hajdú-Biharban nőtt, 5,7 százalékkal. Gazdasági súlyával indokolhatóan a legtöbb végrehajtást (23 479) Pest megyében regisztrálták. A sorban Bács-Kiskun következik, ahol 4619 cég adótartozásának végrehajtásáról hozott határozatot a hivatal, ám mintegy 9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Borsod-Abaúj-Zemplém-megyében is 12 százalékkal szűkült a végrehajtás alá vontak köre (4452). A legkevesebb adóvégrehajtásra (858) Vas megyében és Tolna megyében (992) került sor.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

Budapesten 60 958 adóhátralékossal szemben vetette be az adóhivatal a végrehajtás eszközét. (Ez a szám az utóbbi három esztendő mindegyikében meghaladta a 60 ezret). Öt további nagyvárosunkban az adóvégrehajtások számának kismértékű csökkenése volt jellemző. A legtöbb eljárásra (1790) Miskolcon került sor, viszont igaz, 235-tel kevesebbre, mint egy évvel korábban. Szegeden 1719, Pécsett 1430, Nyíregyházán 1164, Győrben 1093 cég vezetőinek kellett szembesülniük az adóvégrehajtással. Debrecenbe 2312 címre küldött a végrehajtás elrendeléséről értesítést az adóhivatal, 152-vel többet, mint egy évvel korábban.

Notórius adósok

A portál szerkesztői kigyűjtötték azoknak a notórius adósoknak a jegyzékét is, akiknek évente többször meggyűlik a bajuk az adóvégrehajtókkal. Van olyan cég, a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt., ahol már ötvenkétszer jártak a végrehajtók. A závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft.-től 47, a szintén kaposvári Vitamin Expressz 2006 Kft.-től és a kaposfői BARBIX 2000 Kft.-től egyaránt 45 esetben kellett végrehajtással beszedni az adót. A száz cégnevet tartalmazó jegyzékben még a 100. helyen megnevezett paksi Duna 2009 Kft.-nél is huszonnégyszer csengettek az adóvégrehajtók. A céglistát olvasva feltűnő, hogy néhány város neve az átlagnál gyakrabban szerepel. A megnevezett száz társaság közül 12-nek Kaposváron, 8-nak Pakson és 5-5-nek Dombóváron, illetve Szekszárdon van a telephelye.

– Az adóvégrehajtás alá vont cégek neve – címmel, adószámmal együtt – a feketelista.hu adatbázisában egyetlen klikkeléssel naprakészen nyomon követhető, akárcsak további tizenkét közhivatalos intézmény minden más elmarasztaló határozata. A kiszemelt üzleti partnerről így gyorsan kideríthető gazdasági háttere, megbízhatósága. A körültekintő üzletember előzetesen informálódhat például annak adózási moráljáról, és arról is, hogy a vállalkozás nem áll-e felszámolás, csődeljárás alatt, nem vonták-e meg adószámát. Ezek ismeretében megalapozottabb döntését hozhat, későbbi veszteségeket, kellemetlenségeket előzhet meg – részletezi a portál szolgáltatásait Iklódi András főszerkesztő.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.