Transzferár-nyilvántartás: változnak a szabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilvánossá tette a Nemzetgazdasági Minisztérium a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X.16.) PM rendelet módosítására vonatkozó tervezetét. Ezt ismerteti az RSM DTM blogbejegyzése.


A rendelet még nem került kihirdetésre, azonban addig is fontosnak tartjuk a tervezett változtatásokra felhívni a figyelmet.

A módosítások egyik jelentős köre pont az előző bejegyzésemben vizsgált transzferár-nyilvántartáskészítési kötelezettséget érinti. E kérdés tekintetében a még eddig nyitott kérdések kerülnek tisztázásra:

  1. 1. A tervezet alapján nem kell majd transzferár-dokumentációt készíteni az érintett tranzakció vonatkozásában sem a szokásos piaci ár megállapítására irányuló kérelem benyújtásának adóévére, sem a határozat érvényessége megszűnésének évére.
  2. 2. Eddig nem kellett transzferár-nyilvántartást készíteni az adott ügyletről, amennyiben a szerződéskötéstől számítva az adott adóév végéig a teljes ügyleti érték nem érte el az 50 millió forintot. A tervezet szerint az 50 millió forint értékhatárt ezentúl már adóévenként külön – külön kell vizsgálni. Így például ha egy szerződést már 5 éve megkötöttek és az éves ügyleti érték 25 millió forint volt, akkor az új szabályok szerint már elkerülhető lesz a transzferár dokumentáció készítése.
  3. 3. A tervezet alapján megmarad az a szabály, amely szerint nem kell nyilvántartást készíteni a nem főtevékenységhez kapcsolódó termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódóan, amennyiben annak ellenértéke a kapcsolt vállalkozás részére változatlan összegben (beszerzési áron) kerül megállapításra. Ezúttal azonban pontosította a jogalkotó, hogy a termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó fél részéről kell teljesülnie a feltételnek, mely szerint az nem főtevékenységhez kapcsolódik.

Eddig bizonytalanságot jelentett a devizában meghatározott ügyleti ellenértékek esetén, hogy mely napi árfolyammal kell forintra átszámítani annak értékét. Az új szabályozás szerint a szerződés megkötésének napján érvényes jegybank hivatalos árfolyama lesz az irányadó.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

Sokak által várt módosításnak ígérkezik, hogy a transzferár nyilvántartásokat ezentúl már nem ügyletenként, hanem szerződésenként kell elkészítni, így azokban az esetekben, amikor egy szerződésben több ügyletről rendelkeztek – ha az összevonás lehetősége nem állt fenn – akkor több transzferár-dokumentációt kellett készíteni.

A vállalkozások számára még egy nyitott kérdés marad: mikor lépnek hatályba az új rendelkezések? A rendelettervezett szövege szerint a fenti változások már azokra az esetekre is vonatkoznának, amikor a transzferárdokumentáció elkészítésének határideje 2013. január 1-jénél nem korábbi. Mindazonáltal addig, amíg a módosító rendelet nem kerül kihirdetésre, a fenti szabályok még nem alkalmazhatók.

Következő bejegyzésünkben a transzferár-nyilvántartások elkészítéshez használható források (adatbázisok) változásáról fogok írni.

A blogbejegyzés szerzője Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletágának vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.